Info

2. mart 2021.2. mar 2021.
Image by DarkmoonArt_de from Pixabay

Image by DarkmoonArt_de from Pixabay

Porez na pomoćne objekte kao za garaže

Od ove godine na sve pomoćne objekte plaćaćemo porez na imovinu kao za garaže. Reč je o objektima koji ne služe za stanovanje ili obavljanje delatnosti poput – bunara, ali i bazena i raznih cisterni i rezervoara, šupa za držanje ogreva i kotlarnica, podruma… A, kako će poreznici vrednovati nečiju garažu, a time i bilo koji pomoćni objekat – od bazena do kotlarnice – zavisiće od cena koje su na tržištu postigle garaže u njihovom – komšiluku.

Prosečne cene, inače, utvrđuju jedinice lokalne samouprave na osnovu prometa odgovarajuće vrste nepokretnosti u svakoj zoni.

„Cene garažnih mesta na teritoriji Republike Srbije u 2020. godini kretale su se od minimalnih 85 evra (10.000 dinara) u Nišu do 90.000 evra na Kopaoniku“, navodi Republički geodetski zavod u upravo objavljenom Izveštaju o stanju na tržištu nepokretnosti za 2020. godinu.

Prema podacima RGZ u Srbiji je tokom protekle godine vlasnika promenilo ukupno 9.414 garažnih prostora. Od toga je 6.917 garažnih mesta, 913 garažnih prostorija i 1.584 parking mesta van objekta.Članom 12. Zakona o porezima na imovinu, predviđeno je u kojim slučajevima postoje poreska oslobođenja obveznika. Tako porez na imovinu na teritoriji jedinice lokalne samouprave ne plaća obveznik kad ukupna osnovica za sve njegove nepokretnosti na toj teritoriji ne prelazi iznos od 400.000 dinara (oko 3.400 evra po trenutnom kursu).

Kada je reč o objektima koji su namenjeni za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, kao što su: svinjci, kokošinjci, ambari, pušnice… porez na imovinu na njih se neće plaćati, bez obzira da li je reč o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu ili ne. Neophodan uslov je da te objekte obveznik nije ustupio nekoj drugoj osobi, na duže od 183 dana godišnje, koji na to ostvaruju prihod. U tom slučaju poreskog oslobođenja – neće biti.

Kamatica/n1

Najnoviji broj

15. april 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa