19. april 2021.19. apr 2021.
shutterstock

shutterstock

Potpisan Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji Srbije i Velike Britanije

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ambasadorka Velike Britanije Šan Makleod potpisale su Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji dve države, saopšteno je danas.

Sporazumom je postavljen novi pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine, koji je ranije bio definisan Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju izmedju Evropske zajednice i njihovih država članica i Srbije.

Matić je istakla da se novim sporazumom zadržava nivo saradnje u svim oblastima, kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Zaključenjem Sporazuma ne samo što je omogućeno vraćanje uobičajenim trgovinskim tokovima i stvaranju uslova za dalji rast međusobne trgovine u interesu obeju zemalja, kao i za dalja ulaganja, već su i dodatno učvršćeni tradicionalno dobri odnosi naših zemalja", poručila je ministarka.

On je kazala da očekuje da će sa uspešnim sprovođenjem imunizacije protiv kovid-19 biti obnovljena i prethodno veoma razvijena turistička saradnja dve zemlje.

Zahvalila je Velikoj Britaniji na razvojnoj pomoći koju je pružala Srbiji u prethodnom periodu.

Ambasadorka Makleod je rekla da uz ličnu podršku premijera Borisa Džonsona i predsednika Aleksandra Vučića, Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija zajedno rade na izgradnji snažnijih odnosa, usmerenih ka budućnosti, navodi se u saopštenju.

Dodala je da su uvećanje trgovine i investicija važan deo te ambicije.

"Ovaj sporazum istovremeno potvrđuje našu zajedničku posvećenost bilateralnim odnosima i na praktičan način reguliše nesmetanu dvosmernu trgovinu, u interesu poslovnih ljudi i potrošača u obe naše države", kazala je Mekleod i istakla da se raduje još većem broju britanskih kompanija i stručnjaka koji će dati dodatni podsticaj ekonomskom razvoju i napretku Srbije.

Prvi privremeni bilateralni trgovinski ugovor Velika Britanije i Srbija potpisale su u martu 1879. godine.
Beta

Najnoviji broj

6. maj 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa