11. maj 2021.11. maj 2021.
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Image by Gerd Altmann from Pixabay

PKS: Podrška inovativnosti osnovaca

Privredna komora Srbije (PKS) i Fondacija "Petlja", u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisali su konkurs "Programiraj svoj uspeh", namenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola i njihovim nastavnicima-mentorima, za izbor najboljih primera projektne nastave iz Informatike i računarstva u ovoj školskoj godini, objavila je danas PKS.

Na konkurs, od 13. maja do 11. juna, mogu da se prijave školski timovi koje čine nastavnik-mentor i jedan do pet učenika sedmog ili osmog razreda osnovne škole iz Srbije, a prijavu na konkurs podnosi nastavnik-mentor, navedeno je u saopštenju.

Stručna komisija, kako je precizirano, vrednovaće usaglašenost sa programom nastave i učenja i tematskom kategorijom, edukativnu vrednost, inovativnost, multidisciplinarnost i međupredmetnu korelaciju, korišćenje dobre prakse u upotrebi tehnologije i kvalitet prezentovanja primera projektne nastave u prijavi.

Učenici u timu treba da budu iz iste škole u kojoj pohađaju isti razred, a nastavnik-mentor treba da bude njihov nastavnik Informatike i računarstva.

Đaci mogu da podnesu više od jedne prijave, a dozvoljeno je i učešće više timova iz jedne škole.

Svečana dodela nagrada zavisiće od epidemiološke situacije, a obaveštenje o dodeli nagrada biće objavljeno zajedno sa rezultatima polovinom juna 2021. godine.

Prijavljivanje je onlajn na: konkurs.pks.rs

Iz PKS podsećaju da prva generacija učenika, koja je imala obavezan predmet Informatika i računarstvo od petog do osmog razreda, a koji je uveden u sistem školovanja u Srbiji 2017, osnovnu školu završava ove godine.

Istaknuto je da PKS, nagrađujući najbolje radove u toj nastavnoj oblasti, želi da podrži unapređenje obrazovnog sistema i nove, digitalno kreativne generacije, koje postaju glavni nosilac razvoja tehnološke infrastrukture privrede i savremenog informacionog društva.

"Svedoci smo da se inovativne tehnologije, a pogotovo u oblasti IT, razvijaju brzinom kojom se ne razvija nijedna druga oblast privrede. Realnost u kojoj živimo je da sadašnji studenti već za godinu ili dve mogu svojim znanjem ili izumima iz programiranja promeniti svet kakav danas poznajemo. Mi u PKS želimo da budemo spremni da ih prepoznamo, prihvatimo i da im pomognemo", kazao je sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS Marjan Stojanović.

Ocenio je da je akcija, čiji je PKS pokretač, na tragu sistemskog i blagovremenog angažovanja u podršci svim talentovanim učenicima na polju informativnih tehnologija.

"Uvođenje obavezne informatike u starije razrede osnovne škole 2017. godine nije bila samo promena statusa jednog predmeta iz izbornog u obavezni, već i suštinska modernizacija. U Srbiji se uči programiranje u Pajtonu već od šestog razreda, da bi se u osmom razredu stiglo do analize podataka u okruženju Džupiter. Time se Srbija svrstava među zemlje koje imaju najmoderniji pristup nastavi računarskih nauka u opštem obrazovanju", kazao je direktor Fondacije "Petlja" Nebojša Vasiljević.

Podsetio je da Fondacija "Petlja" sve vreme podržava reformu informatike izradom interaktivnih besplatnih materijala i obukama nastavnika.
Agencija Beta

Najnoviji broj

24. jun 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa