14. maj 2021.14. maj 2021.
Vulkan

Vulkan

Vulkan predstavlja

Silvana Paternostro: Samoća i društvo

Usmena istorija o biografiji legendarnog latinoameričkog pisca Gabrijela Garsije Markesa raskošan je i redak istorijski dokument koji čuva kolektivno sećanje na njegov život, te promišlja o zanimanju pisca iz ugla običnih ljudi, zapitanih o tome kako je došao do rilkeovskog nužnog pakta sa samoćom.

Samoća i društvo – to je upravo Gabrijel Garsija Markes. Usamljena i nesigurna osoba kojoj su bili potrebni prijatelji, kao i naklonost i divljenje okoline, uprkos egoističnoj svesti o svojoj veličini.
U svojoj autobiografiji Living to Tell the Tale Markes kaže: „Raduje me to što bi usmena istorija katkad mogla biti bolja od pisane, a moguće je da sasvim nesvesno izmišljamo novi žanr neophodan literaturi – fikciju o fikciji.

Knjiga za sve one koji vole Gabrijela Garsiju Markesa i njegovo stvaralaštvo, te žele više da saznaju o njegovom privatnom životu, ali i mnogobrojnim uspesima koje je postigao zahvaljujući svom predanom radu i talentu.

Knjiga Samoća i društvo sačinjena je iz dva dela. U prvom delu Pre „Sto godina samoće“ reč imaju oni koji su ga poznavali pre nego što je postao opštevoljena latinoamerička ikona. Fragmentirani tekstovi sačinjeni su od pripovesti njegovih rođaka i prijatelja iz doba kada Markes još uvek nije imao ličnog engleskog krojača niti engleskog biografa, i kada još uvek nije provodio vreme sa predsednicima i multimilionerima. To je priča o malom dečaku iz provincije koji je odlučio da postane pisac i uspeo u tome. Drugi deo Posle „Sto godina samoće“ opisuje čoveka koji se krio iza legende u koju se pretvorio Garsija Markes. Sve od Arakatake pa do Barankilje, Bogote, Pariza i Meksiko Sitija čini se da se samoća koja mu je bila potrebna da bi stvarao svoja remek-dela pretvarala u neku vrstu razuzdane zabave kad god svoje vreme nije posvećivao pisanju.
Vulkan

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa