23. jun 2021.23. jun 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Ružić: Sve spremno za održavanje male mature

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je jutros da je "zaista sve spremno" za održavanje male mature i da je sve urađeno "uz sinergiju" svih nadležnih institucija.

Oko 68.000 đaka osmih razreda osnovnih škola danas polaže test iz maternjeg jezika, u četvrtak test iz matematike a u petak kombinovani test.

"Sarađujemo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) i Poštom Srbije, imamo 1.247 osnovnih škola, više od 12.700 pregledača testova i 1.700 supervizora. Epidemiološke mere se poštuju", kazao je Ružić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je naveo da se test radi u fiskulturnim salama u školama u čijim odeljenjima ima do 50 učenika, a da je u školama gde se test radi u učionicama dozvoljeno prisustvo do 12 učenika i dva dežurna nastavnika.
Foto: Glas Podrinja

Navode sindikata da su učenici pokazali nizak nivo znanja na probnim testovima male mature, Ružić je odbacio i ocenio da nema odudaranja u proseku znanja u odnosu na prethodne godine.

"Pratili smo situaciju sa resornim zavodom i trudili se da test korespondira sa sadržajem koji je deci predstavljen u ovih godinu i po dana vanrednih okolnosti", istakao je on.

Ružić je naveo da su svi testovi dostavljeni, uz asistenciju Pošte i MUP, ali i upozorio da prete najdrastičnije kazne za objavljivanje sadržaja tih testova.

Najnoviji broj

29. jul 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa