Info

30. jul 2021.30. jul 2021.
Konferencija za medije povodom Maratona

Konferencija za medije povodom Maratona

Sve spremno za 51. plivački maraton Jarak - Šabac

Tradicionalno, prve nedelje u avgustu, biće organizovan plivački maraton Jarak - Šabac, u sećanje na Krvavi marš 1941. godine. Na 51. izdanju tradicionalne sportsko-zabavne manifestacije biće primenjen model iz prethodne, te će deonicu od 19 km preplivati mladi plivači iz tri kluba kroz štafetno nadmetanje.

Nastupaju tri kluba, ekipe iz Sremske Mitrovice, Valjeva i Šapca. Blagodet našeg i prijateljskih klubova je da imamo bazu mladih takmičara koji vole da se nadmeću, uživaju u plivanju. Svaku ekipu čini po osam predstavnika, dinamiku smene ćemo odrediti zavisno od vremenskih prilika i u dogovoru sa sudijom, a završnicu trke smo zamislili da se tri poslednje izmene bore za pobedu, ali da tu deonicu plivaju svi učesnici. Nadmetanje je revijalnog karaktera i treba da čuva uspomenu na žrtve i učesnike tog strašnog događaja od pre osam decenija - rekao je na današnjoj konferenciji za medije povodom Maratona Mirko Vuković, trener u Plivačkom klubu "Delfin" Šabac.

Kako su u toku radovi na novom mostu, 500 metara pre gradilišta, zbog bezbednosti svi učesnici će se popeti na čamce i ponovo će zaplivati 500 metara nakon prolaska mesta gradnje.


Mladi plivači u borbi za odličja


Ponovo nadmetanje gurmana



Plivački maraton je tglavni događaj tokom vikenda pred nama, ali odavno je Trka mira "Jarak - Šabac" više od sportske manifestacije. Posle dve godine pauze ponovo će manifestaciju otvoriti takmičenje za najbolji riblji kotlić.

-To je posebno takmičenje koje mnogi vezuju za Maraton i verujem da je važno da ono bude sastavni deo manifestacije bez obzira u kojem obliku se organizuje, a lično sam za opciju da napravimo, na proleće ili u jesen takođe takmičenje gde će baš borba kuvara biti centralni događaj. Za sada se prijavilo deset ekipa, očekujemo još nekoliko neposredno pred poečtak. Proglašenje pobednika je u subotu od 20 časova - naglasio je na konferenciji Mikica Veljović.

Promocija šabačke sportske mladosti i prijateljstva



Subota je dan za sladokusce i gurmane, a nedelja ja posvećena sportu. Start maratona je u 10 časova u Jarku, proglašenje pobednika u 15 sati u Šapci. Dok plivači budu napredovali ka cilju, na Starom gradu će paralelno trajati Prvenstvo Srbije u rvanju na pesku, revijalno nadmetanje najmlađih u kajaku i turnir u basketu tri na tri.

Pehar čeka najbolje i najbrže


-Grad Šabac nastavlja da podržava tradicionalnu sportsku manifestaciju. Ona je odraz tradicije, sećanja i prijateljstva Šapca i Jarka. Osim rvačkog prvenstva, sve drugo je osmišeno da se promovišu mladi sportisti iz našeg grada, te da svojim sugrađanima predstave, uveren sam, veliki sportski potencijal. Nadam se da će veliki broj ljudi doći da im pruži podršku - naveo je član Gradskog veća Marko Panović.

Suorganizator događaja je Mesna zajednica Jarak, ponosno mesto za koju je Trka mira jedinstven i važan događaj.

-Ove godine je 80 godina od tog strašnog događaja. U najtežim vremenima rodilo se neraskidivo prijateljstvo između Jarčana i Šapčana i neophodno je da se iz godine u godinu čuva sećanje na događaj, žrtve, učesnike i da se nikada ne zaboravi razlog zbog kojeg je maraton i nastajao. Mogu se menjati forme, modaliteti, ali važno je čuvati uspomenu i uvek mi je poseban osećaj kada se približi dan velikog događaja - ističe predstavnik MZ Jarak Dragan Markićević.

Cilj trke postavljen


Organizator Manifestacije je Turistička organizacija Šapca (TOŠ).

-Maraton je jedna od manifestacija po kojem je naš grad poznat. Sava spaja na grad i prijateljsku Mesnu zajednicu i obaveza je da održimo tradiciju koja podseća na to. Tokom dva dana pripremili smo različit program, uz pomenute događaje, oba dana će posetioci moći da uživaju i u uživo muzici i nadam se da imaju priliku da provedu lep vikend na Starom gradu - istakla je v. d. direktora TOŠ Nađa Gligorić.

Program celokupne manifestacije

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa