31. jul 2021.31. jul 2021.
Foto: Beta

Foto: Beta

Rio Tinto tvrdi da obojena voda u Gornjim Nedeljicama nema veze sa njihovim istraživanjem

Kompanija Rio Tinto večeras je negirala da je obojena voda u jezeru u mestu Gornje Nedeljice na bilo koji način povezana sa njihovim istraživanjem ležišta Jadar.

"Bara (jezero) u mestu Gornje Nedeljice nalazi na privatnoj parceli na koju kompanija Rio Sava Exploration (RSE), u sastavu Rio Tinta, ne polaže prava niti vrši nikakva ispitivanja", navodi se u saopštenju Rio Tinta povodom informacija da je početak njihovih iskopravanja razlog što je voda u jezeru crvena.

Kompanija RSE je pozvala vlasnika parcele na kojoj se nalazi jezero da "bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode".

Dodaje se da je RSE takođe veoma zainteresovan da od nadležnih i stručnih organa sazna uzrok ove neobične pojave.

"Od 2007. do 2018. u radijusu od oko 200 metara postojalo je 15 istražnih bušotina koje su služile za utvrđivanje položaja rudnog tela u ležištu Jadar. Nijedna od tih 15 bušotina nije izvedena kao hidrogeološka, bušotine su zacementirane od dna do površine terena, i u njima i oko njih nema i ne može biti nikakve podzemne vode koja bilo gde cirkuliše", naveo je Rio Tinto.

Ta kompanija dodala je da je "apsolutno nemoguće" da su te bušotine uzrok nakupljanja vode, ni njene obojenosti crvenom bojom.

Kako je istaknuto, projekat Jadar se nalazi u fazi studije izvodljivosti, i tek posle dobijanja svih dozvola može da počne izgradnja rudnika i svih pratećih kapaciteta.

"Ne može biti reči da je Rio Tinto 'počeo sa iskopavanjem' jer nas od tog trenutka deli minimum pet godina", navodi se u kompanijskom saopštenju.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa