1. avgust 2021.1. avg 2021.
Učesnici Likovne kolonije Mišar

Učesnici Likovne kolonije Mišar

20. Mišarska Likovna Kolonija

Mišarska likovna kolonija, 20. po redu, organizovana je danas na Mišaru. Ove kolonije se organizuju od 1999.godine, od strane Kulturnog centra u Šapcu i Zadužbinarskog društva Prvi Srpski Ustanak – Mišar.

Kolonija je međunarodnog karaktera i u njoj su učesnici iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore...
Do sada je u njoj učestvovalo više od 100 likovnih umetnika, a Likovnoj galeriji Mišar su ostavili preko 210 radova.

Ove godine svoje radove poklonili su Radovan Mirazović (delo „Vršaj u Mačvi“) i Dragan Petrović Gagi (delo „Karađorđe“).

Glas Podrinja / delo "Vršaj u Mačvi"


Stevan Simić istakao je da je prvenstveni cilj zadužbinarskog društva stvaranje istorijskog komplkeksa i povećanje broja posetilaca.

-Želimo da na mlađe generacije prenesemo tradiciju Srpske kulture i umetnosti. Da se više vrednuje naša istorija i čuva od zaborava.

Glas Podrinja / dela "Vršaj u Mačvi" i "Karađorđe"


Kolonija kreće od Mišarske Ade, pored Karađorđevih bunara pa sve do Istorijskih hrastova u Trbušcu i mesta rođenja Sekule Gavrilovića u Miokusu, barjaktara Mišarske bitke.

-Ovo je jedna neobična manifestacija koja je retrospektivna a koja je veoma važna za Mišar i za grad Šabac ali i za Kulturni centar koji je do skoro bio deo Likovne Kolonije Mišar – rekla je Sonja Petrović Jagić kustos Kulturnog centra i dodala da je jedan od ciljeva zadužbinarskog društva da se ne zaboravi ono što se desilo.

Glas Podrinja / Sonja Petrović


-Posebno je zadovoljstvo jer se ovde nalazi mnogo podataka i slika, tako da možemo da vidimo šta se sve događalo. Imali smo goste iz mnogo susednih zemalja, tako da su kolonije bile internacionalnog karaktera.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa