23. avgust 2021.23. avg 2021.
Ilić: Svet umetnosti je očaravajući i vrlo brzo vas opije (Nebojša Ilić - foto: Glas Podrinja)

Ilić: Svet umetnosti je očaravajući i vrlo brzo vas opije (Nebojša Ilić - foto: Glas Podrinja)

Nebojša Ilić - kolekcionar umetničkih slika

Umetnost oplemenjuje dušu

„Možeš da gledaš u sliku cele nedelje i da nikad više ne pomisliš na nju. Možeš da pogledaš sliku na sekundu i da razmišljaš o njoj celog života.“ – Huan Miro
-Svet umetnosti je očaravajući i vrlo brzo vas opije. Uglavnom se dogodi da niste ni svesni kako postajete njegov deo, već samo u trenutku shvatite da nemate samo hobi, već ste „zarobljeni“ u kolekcionarskoj stvarnosti - kaže Nebojša Ilić o svojoj strasti prema umetničkim delima.

Ilić priznaje da kolekcionarstvo nije bilo ljubav na prvi pogled, već zadovoljstvo koje se razvilo u kasnijem životnom periodu. Pre bračne zajednice posedovao je, kako kaže, svega dve slike, ali je uz bivšu suprugu zakoračio u svet skupljanja dela velikih slikara.

Kolekcionari stvore poseban odnos prema određenoj slici i teško se odlučuju da je prodaju


-Zajedno smo gledali aukcije na malom ekranu i vremenom je to probudilo radoznalost, najpre da saznajem više o stvaralaštvu pojedinih umetnika, a potom i da kreiram svoju kolekciju. Posle okončanja braka želeo sam da napravim ličnu kolekciju, postojao je prostor koji sam želeo da oplemenim na svoj način - dodaje Ilić pokazujući nam svoju „najdražu“ sliku, ne najvredniju sa materijalnog stanovišta, niti estetski najprivlačniju, već više edukativnu posebno za početnike.

-Reč je o falsifikatu, odnosno lažnom delu. Ukratko prevaren sam i nju sam sačuvao kao podsetnik šta može da se dogodi ukoliko niste dobar poznavalac. Shvatio sam da je moja krivica, jer, priznajem, ništa nisam znao. Bukvalno sam platio lekciju, ali je vredela. Posle takvog iskustva, počeo sam da učim.

Strast i znanje preduslov za umetnost



Pronašao je odgovarajuću literaturu i studiozno se posvetio srpskoj likovnoj umetnosti, loše iskustvo nije ga obeshrabrilo, naprotiv, bilo mu je inspiracija.

-Prva knjiga koju sam pročitao je „Likovna umetnost u Šapcu 1900 - 1980“, to sam do detalja savladao, a zatim sam širio informisanost i na kreacije slikara van Šapca. Usledile su knjige Mihaila Bate Protića, a potom dela Lazara Trifunovića, najznačajnijeg domaćeg likovnog kritičara. Ipak, kruna mog saznanja o umetnosti je druženje sa Dejanom Ulardžićem. On je dobrim delom zaslužan za moju strast prema likovnoj umetnosti, ali i poznavanje iste - pojašnjava naš sagovornik i deli impresije o stvaralaštvu.

-Slika ima moć da oplemenjuje svaki prostor. Tu snagu osetim uvek kada dođem umoran sa posla, moj kutak obogaćen delima mi pruža energiju i svaki put uočim neki novi detalj posmatrajući kolekciju. Jednako dušu hrane i poznanstva, odnosno druženja sa umetnicima.

Kolekcija najboljih naših slikara (foto: Glas Podrinja)


Najbolji srpski slikari u kolekciji



U Nebojšinoj kolekciji, kako kaže, najviše su zastupljena dela najboljih srpskih živih slikara: Dejana Ulardžića, Aleksandra Cvetkovića, Milana Miletića, Dragana Martinovića, Gorana Mitrovića, Aparina, Željka Đurovića, Vase Dolovačkog, Dunjića, Jale, Tikala i Mesaroša. Stvaralaštvo Šapčana zastupljeno je i kroz radove: Vojvodića, Mare Lukić Jelesić, Lala Stankovića, Slobodanke Rakić Šefer i Roke.

- Nedostaje mi slika Miloša Šobajića, čime ću kompletirati kolekciju dela najpoznatijih živih srpskih slikara. Posle toga ću videti šta je sledeći korak, verovatno će biti medijala. Mislim da ću pažnju usmeriti ka 13 likovnih umetnika koji su prema mom mišljenju ostavili najveći trag. Neki od njih su: Dado Đurić, Uroš Tošković, Leonid Šejka, svi najpre istaknute arhitekte, da bi potom napravili iskorak ka slikarstvu. Šabac ima nekoliko značajnih kolekcionara, a među njima je Milan Perić Pepa. On je mlad, poseduje znanje i njegov kafić, baš nazvan „Art caffe“ je mesto okupljanja ljubitelja umetnosti. Možda će zvučati neskromno, ali to mesto je za mene kao francuska „Café de la Rotonde“.

Kolekcionari stvore poseban odnos prema određenoj slici i teško se odlučuju da je prodaju.

-Više puta mi se događalo da mi se dopadne slika iz nečije kolekcije, međutim vlasnik nije želeo da je proda, zaista nije želeo ni po koju cenu. Ne trudim se da ga ubedim, jer razumem koliko su kolekcionarima važne slike.

Tržište bogato, nedostaje pravih konzumenata



Današnje tržište umetnina nudi sve, Srbija ima talentovane mlade stvaraoce, ali nedostaje kupaca i poznavalaca dela, napominje Ilić.

-Ljudi u današnje vreme radije kupuju skup sat, automobil i slične predmete, jer njih video kao prestiž. Tržište je ispunjeno svime, od originala do falsifikata, ne samo od umetnika koji nisu među nama, već i od živih. Nije poenta samo kupiti sliku, već biti pažljiv na svaki detalj. Kada odredimo autora, treba da biramo rani ili zlatni period njegovog rada. Događa se da likovna kritika određeno delo posebno istakne, međutim konačnu reč donose konzumenti i od njihovog suda zavisi hoće li neko poželeti da je ima u vlasništvu ili ne. Važno je da svaki autor bude prepoznatljiv i da ima lični pečat, a to je u ovom vremenu teško. Danas je poseban izazov biti samostalni umetnik, izuzetno cenim tu hrabrost i zato nikada nisam spuštao cenu dela koje kupujem direktno od stvaraoca. Volim da kupujem od autora, jer verujem da tako podržavam njih i srpsku umetnost. Na drugoj strani, pri kupovini od trgovaca sam neumoljiv. Potrebno je davati šansu mladima, ne govorim samo o umetnosti, već u svim oblastima života neophodno je biti podrška mladim, talentovanim, obrazovanim ljudima. Uz trenutno najcenjenije slikare srednje generacije, nije lako mladim autorima da se probiju. Ipak, imamo odlične mlade umetnika kao što su Milan Pantelić, Kristina Pirković, Đerđi Ačaji, Gala Čaki. Oni su plejada za koju će se tek čuti u budućnosti - ističe Ilić ukazujući na najstariju umetničku smotru u Srbiji, Oktobarski salon, kao važan reprezent stvaralaštva, kako na lokalnom nivou, tako i na nacionalnom.

-Od izuzetnog je značaja za Šabac, za stvaralaštvo u našem gradu, što postoji Oktobarski salon, kao manifestacija duge tradicije i oktobar kao mesec koji je posvećen stvaralaštvu. Nagrada „Igor Belohlavek“ za mladog umetnika je poseban dar i podsticaj. Smatram da treba nastaviti tu tradiciju - kaže za kraj razgovora Nebojša uz napomenu da umetnost oplemenjuje dušu i ukazuje nam na posebno delo u kolekciji, dobijeno na poklon.

-Uz poštovanje svih velikih umetnika, ipak najvrednija i najdraža umetnina koju posedujem je crtež „Bubamara“ moje ćerke Milice koja ima šest godina, ali je već u umetničkim vodama.

Kolekcija Nebojše Ilića biće predstavljena u avgustu na izložbi u galeriji Kulturnog centra, jer želi da Šabac ukaže na značaj negovanja likovne umetnosti u zemlji kroz podršku domaćim stvaraocima.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa