5. septembar 2021.5. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja / Prijem gradonačelnika Šapca za predstavnike Jevrejke opštine Beograd i Pančevo

Foto: Glas Podrinja / Prijem gradonačelnika Šapca za predstavnike Jevrejke opštine Beograd i Pančevo

Evropski dan jevrejske kulture: Šabac čuva sećanje

U okviru obeležavanja Eropskog dana jevrejske kulture, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić u Dunjića kući ugostio je predstavnike Jevrejske opštine Beograd i Pančevo, Jevrejskog istorijskog muzeja Beograd gde su razgovarali o značaju kulture sećanja i poveznosti srpskog i jevrejskog naroda kroz istoriju.

-Veliko je zadovoljstvo što su jevrejske zajednice iz Beograda i Pančeva na današnji dan naši gosti. Važno je da negujemo sećanje na događaje od pre 80 godina kada je tadašnji gradonačelnik dr Miodrag Petrović sa svojim sugrađanima pokazao veliku empatiju prema jevrejskom narodu koji je bio deo Kladovskog transporta. Tada je grad Šabac pod svoje okrilje primio 1200 Jevreja gde su boravili sve do okupacije kada su okupatori i nemčke trupe koje su ušle u Šabac pokzale brutalnost i veliki broj njih je stradao. U znak sećanja na Krvavi marš tokom septembra i oktobra odećemo počast stradalima, jer želimo da nastavimo sa kulturom sećanja i prikažemo genracijama koje stasavaju da su prave vrednosti uvek važne. Empatija, saradnja između naroda i kultura je ono što nas sve zbližava. Siguran sam da grad će Šabac nastaviti sa sa tradicijom koju će prenosti na buduće naraštaje – zaključio je gradonačelnik Pajić.

Kultura sećanja u Šapcu


Iako Šabac nema aktivnu jevrejsku zajednicu, grad je u prošlosti bio privremeni i trajni dom brojnih pripadnika Mojsijeve vere koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji, kulturi i drugim važnim segmentima društveno-političkog života.

-Saradnja sa gradom je dugotrajna, jer u gradu imamo prijatelje sa kojima čuvamo sećanje na Jevreje koji su živeli u Šapcu i pre rata, ali i u teškim vremenima. Kultura sećanja je veoma važan element u našem nacionalnom biću, a čini se da to ovaj grad čini na pravi način, te uvek rado dolazimo. Zbog toga imam običaj da kažem „Šabac ima Jevreje, jer dolazimo u grad i kada nije 5. septembar“. Na ovaj način sećanje uvek živi – rekao je Davor Salom član veća Jevrejske opštine Beograd.
Foto: Glas Podrinja/ gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i član Veća Jevrejske opštine Beograd Davor Salom

Evropski dan jevrejske kulture


Nakon prijema u Gradskoj kući gosti i predstavnici grada obišli su značajna mesta za istoriju Jevrejskog naroda u Šapcu, a za večeras planirano je otvaranje postavke "Jevreji Srbije, oficiri Kraljevine Jugoslavije u Kulturnom centru od 18 časova, a nakon izložbe biće održan i koncert Jevrejske muzike u bašti pomenute ustanove kulture od 19 časova.
  • Фото: Глас Подриња /Град Шабац негује културу сећања

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa