20. oktobar 2021.20. okt 2021.
Advokati danas i sutra obustavljaju rad u svim postupcima

Advokati danas i sutra obustavljaju rad u svim postupcima

Advokati u Srbiji danas i sutra, 20. i 21. oktobra, obustavljaju rad u svim postupcima u znak protesta zbog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita.

Obustava se odnosi i na tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u odluci Advokatske komore Srbije (AKS).

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

G
rađansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda (VKS) usvojilo je 16. septembra dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, kojoj se advokatura protivi.

AKS je ocenila da je dopuna pravnog stava VKS u suprotnosti sa dosadašnjom praksom ovog suda i obrazloženjima revizijskih odluka, a takođe da direktno narušava pravnu sigurnost gradjana i stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova.

Predsednica AKS-a Jasmina Milutinović izjavila je ranije agenciji Beta da je Upravni odbor AKS odluku o štrajku doneo sa ciljem da ponovo obavesti javnost o tome kakav je problem proizveden spornim obrazloženjem stava VKS, ali i da je cilj da se gradjani upoznaju sa stavovima AKS i s tim šta će Komora u narednom periodu raditi.

"Možda postoji neki razlog zbog čega to obrazloženje dopune stava nama nije jasno, ali ne postoji to samo u advokaturi, nego postoji i u pravosuđu. Odgovorno tvrdim da većina sudija nižestepenih sudova, prvostepenih i drugostepenih, odlaže ove predmete za posle Nove godine jer ne znaju šta da rade", rekla je ona.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa