3. decembar 2021.3. dec 2021.
"Osobe koje su menjale svet" pred Šapčanima (foto: Glas Podrinja)

"Osobe koje su menjale svet" pred Šapčanima (foto: Glas Podrinja)

Izložbena postavka o ljudima čiji su snovi bili jači od ograničenja

Da li su vam poznata imena: Željko Vrtelj, Ćiprian Lupi, Dorina Novik, Bendžamin Žnidaršić, Ibrahim Al Huseinu Hamadtum, Marko Vilhem Signmark, Žoze Armando Sajovo, Maria Luiza, Jasiek Mela, Antonios Tsapakis, Taha Husein, da li ste čuli za orkestar "Al Noir Val Amal"? Mnogima nisu, bar ne svi, a u njihovim delima je dokaz da čovek bez ruku može da bude veliki slikar, olimpijac u stonom tenisu, osoba bez sluha može da bude u svetu muzike, da neko bez dela noge i ruke može osvojiti oba zemljina pola, u njima je dokaz da želja ne poznaje ograničenja.

Šabac prvi od šest gradova u kojima se realizuje izložba (foto: Glas Podrinja)


Više možete saznati u narednih sedam dana u pešačkoj zoni, delu Karađorđeve ulice, gde su pomenuti predstavljeni kroz izložbu "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet" koju organizuju Centar za lokalnu demokratiju, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Color media communications.

-Pred sugrađanima su predstavnici iz više država čije ambasade su podržale postavku. Čast za Udruženje je što smo prvi od šest gradova gde su predstavljene osobe sa invaliditetom koje su menjale svet. Video sam ovu izložbu u Čačku prethodne godine i tu se rodila ideja da to predstavimo i u Šapcu - rekao je menadžer društvenih mreža Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Aca Perić.

Biografije kao priče o snazi želje (foto: Glas Podrinja)


Ideja organizatora je razbijanje predrasuda o osobama sa invaliditetom kao ljudima smanjenih sposobnosti za određena postignuća, reč je o ljudima koji imaju smetnje i prepreke, ali pronalaze način da ih prevaziđu i pobede.

-Čast mi je što sam u prilici da prisustvujem otvaranju posebne izložbe gde su dela velikih ljudi koji treba sve nas da inspirišu, kojima se svi divimo, jer su postigli nešto što se mnogima čini nemoguće. Ne volim da izgovorim reč osobe sa invaliditetom, jer su postigli što je nedostižno mnogima koji nemaju takve prepreke. Čast mi je što sam u prilici da budem ovde i podržim kompletnu ideju izložbe - rekao je Ibrahim Hamza, zamenik ambasadora Republike Egipat.

Jelena Milošević i Ibrahim Hamza (foto: Glas Podrinja)


Predstavljeni su oni koji su rođeni sa nekim ograničenjem ili su ga stekli sticajem okolnosti, ali su svako savladali i ostvarili rezultate za divljenje, naglasila je član Gradskog veća zadužena za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje Jelena Milošević.

-Mi smo tu da podržimo osobe sa invaliditetom, ne danas, nego uvek. Grad Šabac vodi izuzetno odgovornu socijalnu politiku i sve usluge i prava koja osobe sa invaliditetom mogu da ostvare planirana su u budžetu i za ovu namenu su budžetska izdavanja iz godine u godinu sve veća. Sve usluge namenjene osobama sa invaliditetom su predviđene i realizovane tako da imaju održivost i kontinuitet - istakla je Milošević.

Izložba traje do narednog petka, 10. decembra.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa