17. decembar 2021.17. dec 2021.
predstavnice pokreta "Kreni - promeni" (foto: Glas Podrinja)

predstavnice pokreta "Kreni - promeni" (foto: Glas Podrinja)

Pamučna pluća za kontrolu zagađenja vazduha

Šabac je jedan od gradova u kojima je pokret "Kreni-pokreni" pokrenuo kampanju sa ciljem skretanja pažnje javnosti na problem zagađenja vazduha i potreba za plasiranjem informacija o stepenu zagađenja. Kampanja se sprovodi kroz interaktivni bilbord "Pamučna pluća" koji predstavlja instalaciju gde će u narednih mesec dana svi moći da prati nivo zagađenja kroz promenu boje pamuka na konsturkciji pluća koji je na početku bele bole.

-Ovo je peti grad u kome smo postavili pamučna pluća, sve u okviru kampanje "Istina o zagađenju" zvanično započete juče. Više od 15.000 ljudi umre od prekomernog zagađenja i ovo je tema o kojoj mora više da se govori, posebno na javnim servisima. Istina je da postoje aplikacije, ali one nisu dostupne značajnom broju građana, te ih ne koriste i zato javni sevisi treba da budu dostupniji građanima na ovu temu. Predaćemo zahtev RTS da se građani izveštavaju kada god postoji zagađenje u bilo kojem gradu. Ukratko cilj je da se izborimo za tu istinu - ističe izvršna direktorka pokreta "Kreni - promeni" Marina Pavlić i dodaje da postoji interesovanje u dvadeset gradova da se postavi ovakva instalacija, odnosno bilbord.

-U mnogim lokalnim samoupravama smo imali problene, uključujući i Beograd, gde smo odbijeni na pet lokacija. Preko konstrukcije pluća postavljen je materijal, dok su iza pluća ventilatori slabe snage koji propuštaju vazduh kroz materijal i videćemo da li će pamuk menjati boju. Ovo činimo prvi put i videćemo rezultate. Početkom godine smo postavili pluća u Beogradu, ali su ona nestala. Možemo prati koliko brzo će crneti i možemo uporediti gradove u kojima će postojati ovi interaktivni bilbordi.

Pamučna pluća, interaktivni bilbord postavljen je u šabačkom naselju Benska bara u blizini dečjeg igrališta, a predviđeno je da tu stoje do 18. januara 2022. godine.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa