Info

26. januar 2022.26. jan 2022.
Nedeljne informativne novine (By http://www.nin.co.rs/, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20695756)

Nedeljne informativne novine (By http://www.nin.co.rs/, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=20695756)

Rođendan lista NIN

Nedeljne informativne novine, poznate po skraćenici NIN danas slave 87. rođendan. Prvi broj nedeljnika pred javnost je izašao 26. januara 1935. godine u ondašnjoj prestonici Kraljevine Jugoslavije.

Prvi broj lista "NIN", 26.01.1935 (foto: sajt lista NIN)


Pojavile su se kao moderne novine tog perioda. Kako navodi list, pokrenula ga je grupa beogradskih novinara i intelektualaca leve orijentacije čije su jezgro činili dr Vojislav Vučković, kompozitor i Sveta Popović, novinar, kao vlasnici i glavni urednici, a Veselin Masleša, Jovan Popović i dr Oton Krstanović kao urednici. Bili su to u stvari komunisti, koji su nastojali da u svom javnom delovanju budu nezavisni i koji su, upravo zbog toga, imali problema i sa svojom partijom.

Prvi broj je koštao 2 dinara, tri početna slova reči u nazivu bila su zelena, a na naslovnoj strani obrađene su analitički dve međunarodno važne teme koje su doprinele skorom izvijanju Drugog svetskog rata. Pisalo se o posledicama Sarskog plebiscita gde su se stanovncii oblasti Sar opredelili za pripajanje Nemačkoj pre nenjgo pripajanje Francuskoj, odnosno ostanak pod kontrolom Društva naroda, a druga tema je bio rat u Abisiniji, današnjoj Etiopiji, koji je pokazao agresivne težnje Italije predvođene Musolinijem.

Izlazio je do avgusta iste godine kada je zabranjen i nije se pojavljivao sve do januara 1951. godine. Ostao je priznat i popularan list kroz čitavu istoriju, često „trn u oku“ vlasti. Ubrzo je promenjen izgled lista, postao je sličan sadašnjem, a do 1995. godine je deo izdavačke kuće „Politika“. Brojni poznati novinario su stasavali u Nedeljnim informativnim novinama: Veselin Masleša, Kun Andrejević, Ljuba Popović, Bogdan Tirnanić, Aleksandar Tijanić, Najdan Pašić...

Posle štrajka 1992. godine, NIN funckioniše samostalno. Aktuelni glavni i odgovorni urednik je Milan Ćulibrk.

Nagrada za roman godine

NIN je organizator najdugovečnijeg izbora u oblasti književnosti u Srbiji, reč je o prestižnom izboru za roman godine. Ove godine je proglašen 68. dobitnik (u ovom slučaju dobitnica) Ninove nagrade.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa