19. maj 2022.19. maj 2022.
Beta

Beta

Patrijarh Porfirije: Zaceljena rana raskola koja traje 55 godina

Patrijarh Porfirije rekao je danas, posle zajedničke liturgije Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa Makedonskom pravoslavnom crkvom (MPC), da je zaceljena rana raskola koja je trajala 55 godina.

"To je bila duboka rana, čekali smo da se zaceli, ovo je dar Božji", rekao je patrijarh Porfirije nakon liturgije pomirenja koju je služio sa ahiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom, u hramu Svetog Save.
Arhiepiskop Stefan je rekao da je sa SPC uspostavljeno kanonsko jedinstvo što znači, kako je naveo, jedinstvo sa svim pravoslavnim crkvama.

Zahvalio je patrijarhu Porfiriju na volji i inicijativi da se sretnu i reše spor dve crkve.

Poglavar pravoslavne ohridske arhiepiskopije Jovan, koja funkcioniše kao autonomna u okviru SPC je rekao da je suština crkve jedinstvo.

Naveo je da je jedinstvo uspostavljeno i da treba da ga čuvamo.

Zajedničkim bogosluženjem sprovedena je u delo odluka SPC kojom se prevazilazi raskol, nastao nakon što se MPC samovoljno izdvojila iz nje želeći punu samostalnost – autokefalnost.

U obrazloženju odluke, Sabor SPC, koji zaseda tokom ove sedmice, saopštio je da je ova liturgija moguća jer se MPC vratila u njeno okrilje, u status autonomije kako je i bilo pre izdvajanja.

Taj postupak nije prihvatila SPC, ali ni ostale pravoslavne crkve, smatrajući ga nekanonskim, tako da se MPC našla u raskolu.
Beta

Najnoviji broj

18. avgust 2022.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa