25. maj 2022.25. maj 2022.
foto: Beta

foto: Beta

Sijarto: Mađarska ustupa Srbiji deo kapaciteta za skladištenje gasa, vrlo brzo ćemo potpisati ugovor

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto saopštio je danas u Budimpešti, nakon sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim da će njegova zemlja pružiti Srbiji mogućnost da koristi deo njenih kapacitet za skladištenje gasa.

"Mi imamo više od šest MILIJARDI kubnih metara kapaciteta za skladištenje prirodnog gasa i jedan deo toga ćemo prepustiti Srbiji, radi obezbeđivanja dovoljne količine gasa za zimski period... Ja sam uveren da ćemo vrlo brzo potpisati sporazume na osnovu današnjih pregovora", rekao je Sijarto.

On je naveo da je bezbednost snabdevanja energijom "praktično pitanje", a ne "ideološka fraza", i da su Mađarska i Srbija zbog toga napravile dogovor. "Garantujemo jedno drugom tranzitne linije za transport energenata", rekao je Sijarto.

Sijarto je rekao da su se Srbija i Mađarska dogovorile oko povezivanja mreže za snabdevanje električnom energijom i da će taj projekat zahtevati šest do osam godina. "Ali to na duge staze za obe zemlje otvara mogućnost da se na polju električne energije obezbeđuju i razmenjuju još veći kapaciteti", izjavio je.

U vezi sa ratom u Ukrajini i mogućim embargom u EU na uvoz ruske nafte, Sijarto je rekao da Mađarska neće za embargo sve dok to dovodi u opasnost snabdevanje Mađarske naftom i da ove nedelje ne očekuje dogovor u vezi s tim.

"EU treba da pruži rešenje za taj naš problem i posle tog rešenja možemo da govorimo i razgovaramo o eventualnim sankcijama. Mislim da ove nedelje ne možemo da očekujemo da se donese takva odluka u EU, u Briselu, i zbog toga smo rekli da o tome ne govorimo ni iduće nedelje na susretima Evropskog saveta", naveo je Sijarto.

On je dodao da zatvaranje tranzitnih linija, bilo da se radi o tranzitu gasa ili o tranzitu nafte, ugrožava jedinstvo i bezbednost Evrope, i da će zato Srbija i Mađarska jedna drugoj obezbediti nesmetan tranzit energenata.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa