5. jul 2022.5. jul 2022.
diplomirani ekonomista Dragica Jeremić /Foto: privatna arhiva

diplomirani ekonomista Dragica Jeremić /Foto: privatna arhiva

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronske fakture izdate od javnog sektora

Od 1. jula 2022. godine svi obveznici propisa o elektronskom fakturisanju će biti u obavezi da prime i čuvaju elektronske fakture ukoliko im dobavljač- subjekt javnog sektora pošalje takvu fakturu.

-To je propisano članom 24. stav 6. Zakona o elektronskom fakturisanju. Od tog datuma, možete očekivati da vam JP Elektroprivreda Srbije, Javno- komunalna preduzeća i drugi subjekti javnog sektora umesto računa u papiru, dostave fakturu u elektronskom obliku, putem portala efaktura.gov.rs, navodi vlasnica ACC Računovodstva d.o.o Šabac, diplomirani ekonomista Dragica Jeremić i dodaje da je izdavanje, slanje, primanje i čuvanje elektronskih faktura obavezno.

Međutim, neće sve firme biti dužne da od 01.07.2022. godine primaju elektronske fakture od javnog sektora. Kako ističe, ovu obavezu ima firma ukoliko je obveznik PDV-a ili dobrovoljni korisnik sistema elektronskih faktura (SEF-a), a to su korisnici koji nisu u sistemu PDV-a, ali su izdali barem jednu fakturu javnom sektoru i zbog toga se registrovali na SEF.

-Iz prethodno navedenog proizlazi da bi bilo poželjno da se subjekti privatnog sektora, ukoliko to već nisu učinili, zbog eventualnog izdavanja faktura subjektima javnog sektora, registruju u SEF, kako bi spremno dočekali 1. jul, kada će im neki od dobavljača korisnika javnog sektora izdati elektronsku fakturu preko SEF-a- naglašava Jeremićeva.

Napominje i da obaveza pune primene Zakona o elektronskom fakturisanju, koja obuhvata i elektronsko evidentiranje PDV-a , počinje 1. januara 2023. godine.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa