8. jul 2022.8. jul 2022.
Duboka neslaganja G20 na sastanku na Baliju

Duboka neslaganja G20 na sastanku na Baliju

Ministri spoljnih poslova članica Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) danas su na Baliju pokazali duboka neslaganja oko ruskog rata u Ukrajini i borbe sa globalnim posledicama tog sukoba.

Na sastanku, na kojem su se američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prvi put našli u istoj prostoriji od početka ruske invazije na Ukrajinu, domaćin skupa Indonezija uputila je emotivni apel za jedinstvo i za okončanje tog rata.

Indonežanska ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi pozvala je okupljene, među kojima je bio i šef kineske diplomatije Vang Ji, da prevaziđu nepoverenje zarad planete suočene sa višestrukim izazovima, od pandemije korona virusa preko klimatskih promena do rata u Ukrajini.

Ona je navela da se siromašne i zemlje u razvoju suočavaju sa nestašicom goriva i žitarica, usled rata u Ukrajini, i dodala da G20 ima odgovornost da se ozbiljnije pozabavi tim pitanjem.

Uprkos tome, na skupu je delovalo da je nemoguće postići konsenzus, u vreme dubokih podela između Istoka i Zapada, gde su Kina i Rusija na jednoj, a SAD i Evropa na drugoj strani.

Lavrov i Blinken nisu pokazali nikakvo interesovanje jedan za drugog i nisu planirali da se sastanu, navodi Asošiejted pres.

Lavrov, koji je odmah posle govora napustio salu, a ubrzo i skup, rekao je da nisu Rusi ti "koji su prekinuli sve kontakte, već SAD".

"To je sve što mogu da kažem. I ne trčimo ni za kim ko predlaže sastanke. Ako ne žele da pričaju, to je njihov izbor", naveo je šef ruske diplomatije.

Blinken je ubrzo nakon toga direktno optužio Moskvu da blokira milione tona žita u ukrajinskim lukama i da time izaziva nestašice hrane u velikim delovima sveta, rekao je prisutni zapadni diplomata.

"Poruka ruskim kolegama: Ukrajina nije vaša zemlja. Njeno žito nije vaše žito. Zašto blokirate luke? Trebalo bi da dozvolite izlazak žita", kazao je Blinken.

Američki zvaničnici navode da bi centralno pitanje sastanka na Baliju trebalo da budu poremećaji snabdevanja hranom i energijom u svetu, izazvani ruskim ratom u Ukrajini.

Pre nego što je napustio sastanak, Lavrov je dva puta izašao iz sale, kada je govorila šefica nemačke diplomatije Analena Berbok i neposredno pre govora ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe, naveo je zapadni diplomata.

Dok se Lavrov rukovao sa Marsudi na početku sastanka čuli su se povici "Kada ćete zaustaviti rat" i "Zašto ne zaustavite rat".

Jedan od ciljeva današnjeg sastanka bio je postavljanje temelja za samit G20 čiji će Indonezija biti domaćin u novembru.

Rusija je i dalje članica G20 uprkos sankcijama koje joj je Zapad uveo zbog rata u Ukrajini, ali su SAD i njihovi saveznici najavili da će bojkotovati samit u novembru ako ruski predsednik Vladimir Putin bude pozvan.

Ukrajina nije članica, ali je njen predsednik Volodimir Zelenski pozvan da prisustvuje novembarskom samitu. Zelenski je rekao da neće doći ako rat do tada ne bude završen.

Ministarski sastanak G20 počeo je svega nekoliko sati pošto je britanski premijer Boris Džonson podneo ostavku, zbog čega je šefica britanske diplomatije Liz Tras napustila skup, a tokom skupa je teško ranjen bivši japanski premijer Šinzo Abe koji je kasnije podlegao povredama.

Članice G20 su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Turska, Kanada, Meksiko, Brazil, Argentina, Indija, Japan, Južna Koreja, Australija, Indonezija, Saudijska Arabija, Južna Afrika i Evropska unija. One imaju udeo od 80 odsto u ekonomskoj proizvodnji u svetu i oko dve trećine svetske populacije
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa