Info

10. avgust 2022.10. avg 2022.
foto: Beta

foto: Beta

Večernji list: Srbe odgovaraju od letovanja u Hrvatskoj, a njih nikad više

U Hrvatskoj ove godine letuje 60 odsto više gostiju iz Srbije nego prošle godine, ali čak i 20 odsto više nego rekordne 2019, piše danas zagrebački Večernji list.

Za hrvatsko-srpske turističke odnose moglo bi se reći da su poslednjih godina ušli u normalu ali se svakog avgusta situacija nanovo lagano uskomeša, piše list i dodaje da obeležavanje godišnjice "Oluje", koja se u dve države doživljava dijametralno suprotno, nikad ne prođe bez ogorčenih komentara.

Ove godine svoj prilog je dao i novosadski gradonačelnik Miloš Vučević rekavši da nikog ne osuđuje, ali da nikad neće razumeti Srbe koji se na taj dan zateknu na odmoru u Dalmaciji, Istri, na ostrvima.

Upravo toga dana u Hrvatskoj se odmaralo oko 13.500 gostiju iz Srbije. Nije zabeleženo da je ijedan imao nekih problema zbog toga što je iz Srbije. Kao ni 127.000 srpskih turista, koji su izabrali Hrvatsku za odmor od početka ove godine, navodi zagrebački dnevnik.

Za dobre brojke, ocenjuje list, zaslužne su i aktivnosti Hrvatske turističke zajednice.

"Nisu gosti iz Srbije drukčiji od turista iz drugih evropskih zemalja. Menjaju destinacije, istražuju i dolaze onoliko koliko imaju interesa i mogućnosti, a domaćini u Hrvatskoj ih dočekuju jednako kao i druge. Naši turistički radnici nisu opterećeni politikom i nacionalnostima i sigurnost njihovog boravka je prestala da bude tema još pre sedam-osam godina. Ne kažem da neki gosti iz Srbije nisu kod nas doživeli neku neugodnost, provalu u automobil i slično, ali to se isto tako dogodi i nekom Nemcu, Italijanu", kazao je Boris Žgomba, predsednik Udruženja putničkih agencija Hrvatske privredne komore i čelnik turističke kompanije Uniline, koja ima predstavništvo i u Srbiji.

Ove godine njegova agencija beleži pojačano zanimanje srpskih turista za odmor u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu, a interes se još pre nekoliko godina proširio s istarskih i kvarnerskih destinacija i na Dalmaciju, piše Večernji list.
Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa