Info

15. avgust 2022.15. avg 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Srbija povećala izvoz hrane

Srbija je u prvih šest meseci ove godine izvezla poljoprivredno-prehrambene proizvode u vrednosti od 2,3 milijarde evra, što je 15 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

U poslednjih deset godina najveći devizni priliv od izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ostvaren je u 2021. godini od 4,2 milijarde evra, što je skoro za 100 odsto više nego 2012. godine kada je na inostranom tržištu prodato te robe u vrednosti od oko dve milijarde evra.

U prvoj polovini 2022. godine Srbija je najviše izvezla kukuruz, malinu i pšenicu.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović rekao je da se žitarice najviše izvoze u EU i region, jagodičasto voće u EU, a sveže voće u Rusku Federaciju, ali da su za jabuku otvorena neka nova tržišta kao što su Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bliski istok i Velika Britanija.

"U poslednje vreme se intezivno radi na otvaranju tržišta Egipta. Egipat je veliko tržište sa preko 120 miliona stanovnika i veliki uvoznik jabuka. Važno je da sorte koje su tamo zastupljene odgovaraju našem sortimentu za izvoz, pa se nadamo da ćemo u bliskoj budućnosti završiti tehničke detalje vezane za usklađivanje sertifikata i skidanje carina koje su trenutno najveća prepereka za izvoz jabuka", rekao je Bogunović.

Izvoz na kinesko tržište usporila je korona, ali poslednjih meseci raste jer zbog njegove veličine ima mesta za sve proizvode iz Srbije.

"Raste nam izvoz ka Kini, nama je to veliko tržište za skoro sve proizvode koje imamo. Poseban potencijal će imati vina i destilati, sokovi, proizvodi od mleka i mesa i nadamo se da ćemo sa pokazateljima iz ove godine nastaviti rast izvoza i da ćemo u bliskoj budućnosti plasirati mnogo veće količine nego što je do sada slučaj", smatra Bogunović.

Srbija je i ove godine, obzirom na veliku sušu imala solidan prinos pšenice od 3,2 miliona tona i biće je za izvoz, a za rod kukuruza još ne postoje procene do berbe.
Beta

Najnoviji broj

23. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa