6. septembar 2022.6. sep 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Otkriven spomenik Šabanu Šauliću u Šapcu

Spomenik pevaču narodne muzike Šabanu Šauliću svečano je otkriven na uglu ulica Mačvanske i Kralja Milana, u prisustvu predstavnika Grada, članova porodice, prijatelja i građana. Delo vajara Zorana Ivanovića i Bogdana Dobrote podržali su porodica Šaulić i Milenko Kostić, dok je Grad finansirao postavljanje postamenta i parterno uređenje okoline.
Foto: Glas Podrinja

Supruga Gordana Šaulić podsetila je da bi pevač danas napunio 71 godinu.
Foto: Glas Podrinja

-Ovaj dan smo Šaban i ja slavili 45 godina kao njegov rođendan, tako da u ovom događaju ima simbolike. Mi smo beskrajno tužni. Ta tuga nikad neće proći, ali smo izuzetno ponosni na Šabac, na čelu sa gradonačelnikom, kome se izuzetno zahvaljujem na trudu, kao i svim strukturama grada, Ministarstvu kulture i svim građanima Šapca koji su inicijativu podržali. Šaban je pre 50 i nešto godina s namerom krenuo u veliki grad sa ovog mesta. Osvojio je svet svojim anđeoskim glasom, vrhunskom umetnošću, dobrotom, poštenjem i danas se, eto, vratio u rodni kraj- istakla je Šaulićeva.
Foto: Glas Podrinja

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić naglasio je da je važno da se odužimo savremenicima koji su zaslužili poštovanje, pa je zato Grad pokrenuo inicijativu za podizanje spomen- obeležja.
-Otkrili smo spomenik neprikosnovenom vladaru muzičke scene Balkana u poslednjih pola veka. Ovo nije slučajno mesto. U blizini je Šabanove rodne kuće, mesto stare autobuske stanice iz Šapca, sa kog je krenuo put Beograda i osvojio neviđene muzičke, ali pre svega ljudske visine. Mislim da je Grad Šabac na dostojanstven način utkao u svoju kulturu i spomenik Šabanu za generacije koje dolaze. Od Šapca pravimo grad budućnosti, ali savremenicima koji su ostavili dubok trag u muzičkoj kulturi grada moramo da pokažemo poštovanje. Već sledeće godine imamo nameru da, zajedno sa porodicom kojoj se zahvaljujem na saradnji u realizaciji projekta, pokrenemo Šabanove dane, muzičke svečanosti gde će najveća imena srpske muzičke scene doći u grad i podariti građanima svoje divne glasove pevajući Šabanove pesme- poručio je Pajić.
Foto: Glas Podrinja

Kako je istaknuto tokom ceremonije, „publika je za iskrenu emociju kojom je donosio pesme tokom pet decenija Šabana Šaulića nagradila nezvaničnom titulom kralja narodne muzike, a dobio je i brojna esnafska priznanja za životno delo, kao i orden predsednika za specijalne zasluge“. Šaulić je preminuo 17. februara 2019. godine od posledica povreda zadobijenih u saobraćajnoj nezgodi u Nemačkoj.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa