Инфо

6. септембар 2022.6. сеп 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Откривен споменик Шабану Шаулићу у Шапцу

Споменик певачу народне музике Шабану Шаулићу свечано је откривен на углу улица Мачванске и Краља Милана, у присуству представника Града, чланова породице, пријатеља и грађана. Дело вајара Зорана Ивановића и Богдана Доброте подржали су породица Шаулић и Миленко Костић, док је Град финансирао постављање постамента и партерно уређење околине.
Фото: Глас Подриња

Супруга Гордана Шаулић подсетила је да би певач данас напунио 71 годину.
Фото: Глас Подриња

-Овај дан смо Шабан и ја славили 45 година као његов рођендан, тако да у овом догађају има симболике. Ми смо бескрајно тужни. Та туга никад неће проћи, али смо изузетно поносни на Шабац, на челу са градоначелником, коме се изузетно захваљујем на труду, као и свим структурама града, Министарству културе и свим грађанима Шапца који су иницијативу подржали. Шабан је пре 50 и нешто година с намером кренуо у велики град са овог места. Освојио је свет својим анђеоским гласом, врхунском уметношћу, добротом, поштењем и данас се, ето, вратио у родни крај- истакла је Шаулићева.
Фото: Глас Подриња

Градоначелник Шапца др Александар Пајић нагласио је да је важно да се одужимо савременицима који су заслужили поштовање, па је зато Град покренуо иницијативу за подизање спомен- обележја.
-Открили смо споменик неприкосновеном владару музичке сцене Балкана у последњих пола века. Ово није случајно место. У близини је Шабанове родне куће, место старе аутобуске станице из Шапца, са ког је кренуо пут Београда и освојио невиђене музичке, али пре свега људске висине. Мислим да је Град Шабац на достојанствен начин уткао у своју културу и споменик Шабану за генерације које долазе. Од Шапца правимо град будућности, али савременицима који су оставили дубок траг у музичкој култури града морамо да покажемо поштовање. Већ следеће године имамо намеру да, заједно са породицом којој се захваљујем на сарадњи у реализацији пројекта, покренемо Шабанове дане, музичке свечаности где ће највећа имена српске музичке сцене доћи у град и подарити грађанима своје дивне гласове певајући Шабанове песме- поручио је Пајић.
Фото: Глас Подриња

Како је истакнуто током церемоније, „публика је за искрену емоцију којом је доносио песме током пет деценија Шабана Шаулића наградила незваничном титулом краља народне музике, а добио је и бројна еснафска признања за животно дело, као и орден председника за специјалне заслуге“. Шаулић је преминуо 17. фебруара 2019. године од последица повреда задобијених у саобраћајној незгоди у Немачкој.
Глас Подриња

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa