Инфо

30. април 2024.30. апр 2024.
(Фото: Глас Подриња/Ј.Р)

(Фото: Глас Подриња/Ј.Р)

Трошкови живота у Шапцу и очекивана зарада грађана: 100.000 за пристојан живот

Према званичним подацима Републичког завода за статистику просечна нето плата у Граду Шапцу износи 83.407 динара. Последње доступни подаци су за јануар, где је износ просечне потрошачке корпе за Шабац 98.950 динара, а средства која покривају трошкове минималне потрошачке корпе су 51.533 динара.

На нивоу Републике просечна зараде је 95.836 динара, а просечну зараду изнад републичког просека имају само: Београд, Панчево и Нови Сад!


На званичној фесјбук страници Гласа Подриња питали смо наше суграђане „Колика је, према њиховом мишљењу, минимална плата потребна за живот у Шапцу?“.

Најчешћи одговор био је 100.000 динара. Тако се изјаснило око 80% анкетираних.

Десет посто суграђана сматра да је потребо 120.000 и више динара, пет процената се изјаснило за више од 200.000 динара, а преосталих пет процената писало је цифре мање од 100.000 динара.

Званично мерило трошкова живота је потрошачка корпа трочлане породице.



Подаци на сајту Министарства спољне и унутрашње трговине такође најкасније доступни за јануар, говоре да је износ просечне потрошачке корпе за Шабац 98.950 динара, док је износ који покрива трошкове минималне потрошачке корпе 51.533 динара.

Прехрамбени производи (хлеб и производи од жита, сезонско воће и поврће, месо, риба, уље, маст, јаја, млечни производи и остали прехрамбени производи) мењају се зависно од доба године (воће и поврће), уз неизбежне варијације у цени појединих артикала у предпразничном периоду.



Начин грејања додатно утиче на потрошачку корпу


У укупном износу месечних рачуна највећу разлику праве износи на рачунима за утрошак топлотне енергије потрошача које греје ЈКП Топлана Шабац и утрошену електричну енергију.

Како је већ дуго обрачун за грејање базиран на потрошњи, осетна је разлика у ценама током грејне сезоне (15. октобар - 15. април), и ван ње када потрошачи плаћају само трошкове одржавања система. Један део зграда има постављену термоизолацију на фасади, други не, што, истичу у Топлани, такође утиче на потрошњу, односно износ на рачуну у току грејне сезоне. Највиши рачуни су у јануару и фебруару.

Највиши износи су у распону од 9 до 13.000 динара у зградама у близини Великог парка, Бенској бари, као и насељу Тркалиште, у објектима површине између 50 и 60 метара квадратних.

Нешто ниже је у удаљенијим насељима од центра. Просечни месечни износ може се проценити између шести и осам хиљада динара. Благе зиме су савезник новчаника потрошача. Број чланова домаћинства је одлучујући при износу цене воде за све.


Примери Шапчана:

-Када бих оквирно рачунао, могао бих да проценим како на месечном нивоу трошкови буду између 75 и 80.000 динара. Месечни приходи су око 120.000 и не могу да кажем ни да смо штедљиви, нити да неконтролисано трошимо. Трудимо се супруга и ја, пре свега због детета, али и нас, да исхрана буде разноврсна, здрава, али не избегавамо ни брзу храну када то захтева време или жеља.


Највише новца се троши на гориво


Пушач сам, мој избор јесу цигарете из категорије скупљих (450 динара цена паклице), али једна паклица траје дан и по или два, што на месечном нивоу значи између 15 и 20 паковања. Обавезе су између 12 и 15.000 динара у грејној сезони, али ту не рачунам трошкове три мобилна телефона, интернета и кабловске телевизије, што је додатних 10 - 12.000 динара.

Стан је мањи у односу на уобичајени стамбени простор трочлане породице. Неколико хиљада сваког месеца у просеку се издвоји за школске потребе детета, ту рачунам књиге, свеске, други прибор, као и излете, додатне обавезе које се разликују од месеца до месеца. Важна ставка је гориво. Радно место је удаљено и неопходан је аутомобил у два правца. Поменути износ порасте када је време за регистрацију возила, током одмора у летњем периоду - истиче саговорник, отац у трочланој породици из центра града.

Кредит, рачуни највећи издатак за кућни буџет


-Приходи нашег домаћинства су око 160.000 динара, супругова плата је 100.000, моја 60.000. Како смо родитељи малог детета месечно издвајамо између 15 и 20 хиљада, ту су трошкови вртића, пелена и други трошкови. Живимо у нашој кући, али смо подигли кредит за реновирање и месечна рата је 15.000 динара. Како смо далеко од града, супруг ради сменски, потребна су нам два аутомобила, што укључује изадатак за бензин на месечном нивоу око 10.000 динара.

Практикујемо велике набавке два пута месечно. Дрва користимо као огрев што је није месечни издатак, али подељен на тај начин изискује око 13.000 динара месечно. Збирно рачуни су око 17.000 динара, рачунајући и телефоне. Уз успутне трошкове издаци прелазе 100.000 динара. Предност је што нисмо пушачи и немамо тај издатак - приближила нам је саговорница из трочлане породице из приградског насеља.

Они који немају свој стамбени простор, одлучују се за изнајмљивање. Једнособни станови су најтраженији у Шапцу. Месечна рента за њих, на најтраженијим подручјима је у распону од 200 до 350 евра, зависно од конкретне локације и податка да ли је у питању стан са централним грејањем или не. Најскупље је рентирање у насељима Тркалиште и Бенска бара, као и улицама у ужем центру. Удаљавање од центра града доноси ниже цене.




100.000 за живот достојан човека



"Бар 150.000 да не јуримо акције и живимо живот достојан човека. Ова цифра је за храну, рачуне, кућне потрепштине, хигијену, неке лекове... Е сад, зимовање, летовање, славе, рођендани, викенд на планини, то се не рачуна."

"Зависи колико чланова има у породици, да ли сви доприносе или не, колико деце се школује и у ком су узрасту, да ли су подстанари или имају своју некретнину јер није плата само режије и храна то је мало комплекснија рачуница."

"150.000 и више зависи колико чланова живи у домаћинству а четворочлану породицу 2.000 евра за нормалан живот."

1000€ x 2 и то да нису кредитно задужени и да живе у сопственој некретнини, па да се каже да се може нормално живети.

"У висини 2.000-2.500€. Само да би живели нормално и нема никаквог бахаћења. Све испод тога је потцењивање."

"Од 100.000 до 120.000 дин да приустис себи нормалан живот. Да не трчиш по маркетима где су акције, да плаћаш обавезе, да ти живот буде без стреса да живиш од данас до сутра!"

"Реално, просек не постоји, док неко ради за 50.000 има других где је овај износ вишеструко већи! Свакако плате нису у складу са трошковима живота,потрошачка корпа о њој не би....јер многи раде само за храну, а где су друге обавезе. У иностранству све је јефтиније плате просек 130.000. Па како рећи шта је реална зарада!"
М. Ж. Б./Д. Б.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa