26. septembar 2022.26. sep 2022.
Gold gondola obeležila Svetski dan čistih planina

Gold gondola obeležila Svetski dan čistih planina

Zlatiborska "Gold Gondola" obeležila je danas Svetski dan čistih planina akcijom prikupljanja otpada na delu trase gondole koju su podržala javna preduzeća i ustanove sa Zlatibora i iz Čajetine, a pod sloganom "Udruženo za čistije planine", objavila je Opština Čajetina.

Učesnici su na Torniku sakupljali otpad, na međustanici je rasklonjeno granje, a deca iz ekološke sekcije osnovne škole "Dimitrije Tucović" i Karate kluba "Rujno" posadila su tuje, lukovice i ukrasno bilje.

"Sa željom da simbolično pokažemo koliko vodimo računa o prirodi i da okolina koju nudimo turistima bude čista, obeležili smo ovaj dan. Svi mi, koji smo učestvovali u ovoj akciji čišćenja, predstavili smo javnosti kakva nam je svest o zaštiti životne sredine", izjavila je direktorka JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić.

Ona je istakla da se okolina ne čuva samo danas, već se o tome svakodnevno vodi računa sa željom da se te navike prenesu i na posetioce Zlatibora, naročito od kada je počela primarna selekcija otpada u Opštini Čajetina.

U akciji organizovanog čišćenja, pored dece, učestvovali su prijatelji i saradnici "Gold gondole" - TRK "Zlatibor", TO Zlatibor, KC Čajetina, EKO Agrar, KJP Zlatibor, JKP Vodovod Zlatibor, Biblioteka "Ljubiša R. Đenić" i Opština Čajetina.

Podseća se da se Svetski dan čistih planina obeležava sa ciljem jačanja svesti o značaju planina, kao i isticanja mogućnosti i ograničenja ka njihovom očuvanju, a u skladu sa tim, širom sveta se održavaju razne ekološke akcije čišćenja, posete prirodi, planinarenja, istraživanja, šetnje.

Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa