5. oktobar 2022.5. okt 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Učenici Lazine škole održali čas iz humanosti

Uručili plastične čepove Udruženju „Da budemo svi jednaki“
Učenici Osnovne škole „Laza K. Lazarević“ u okviru Dečje nedelje jedan dan posvetili su humanosti. Priredili su prijem za predstavnike Udruženja „Da budemo svi jednaki“ i tom prilikom im uručili plastične čepove koje su prikupljali u proteklom periodu.
Foto: Glas Podrinja

-U dogovoru sa učiteljicom još od prvog razreda sakupljamo čepove. Želimo da se zahvalimo svim roditeljima, komšijama, porodici koja nam je pomogla da sakupimo ovoliki broj čepova. Pored toga što čepovi idu u humane svrhe, mi se osećamo kao mladi ekolozi, jer znamo da plastika mnogo zagađuje, a pogotovo šteti živim bićima u vodi- poručili su učenici trećeg razreda Viktoria Tešanić, Veljko Stojković i Mija Filipović.

To nije prvi put da pokazuju brigu za druge i svet oko sebe.

-Prošle godine smo učestvovali u akciji prikupljanja čepova „Za Tinina kolica“ na nivou čitavog grada i predali čepove Udruženju „Da budemo svi jednaki“. Stečena je navika, deca su i dalje donosila čepove, pošto imaju posebnu prostoriju sa kutijama za njihovo odlaganje i na inicijativu učeničkog parlamenta prikupljali smo ih do Dečje nedelje. Zahvaljujemo se ukućanima koji su zajedno sa decom prikupljali. Predajemo 13 plastičnih džakova i 16 balona plastičnih čepova. S jedne strane deca razvijaju humanost, a s druge strane svest o zaštiti čovekove okoline zato što je plastika nerazgradivi materijal- navela je školska bibliotekarka Vesna Đokić.
Foto: Glas Podrinja

Dr Dejan Pavlović iz Udruženja „Da budemo svi jednaki“ istakao je da su se ta, ali i sve druge škole, rado odazivale humanitarnim akcijama koje su organizovali.

-Učestvuju u našoj trećoj akciji prikupljanja plastičnih čepova za nabavku ortopedskih pomagala, invalidskih kolica i bilo čega drugog što je potrebno članovima udruženja. Oni su pre dve i po godine pomogli da se prikupe kolica za našu Tinu Stanojlović, prošle godine su zajedno sa pojedincima i drugim osnovnim školama i kompanijama učestvovali u kupovini kolica za devojku iz Novog Sada kojoj su trebala specijalizovana kolica. Svake godine tokom Dečje nedelje pokazuju da su poligon na kome se mogu videti primeri humanosti, čuvanja životne sredine i postavljanja temelja za dobro vaspitanje dece koja idu u ovu školu i dobrog putokaza za njegovo izrastanje u prave ljude. Pozivam i njih i sve druge da nastave u tom smeru- naglasio je dr Pavlović.
Foto: Glas Podrinja

Direktor škole Milan Blagojević rekao je da je važno da se neguje ekološka svest učenika.

-Takođe je bitno da u ovom uzrastu razviju empatiju i potrebu da nekom pomognu. Svest o važnosti očuvanja životne sredine i održavanja čistim našeg neposrednog okruženja godinama se neguje u našoj školi. Imamo i tim za humanitarnu delatnost škole koji se posebno bavi ovim pitanjem- objasnio je Blagojević.

Akcije ovog tipa nastaviće se i ubuduće, poručili su iz škole.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa