5. oktobar 2022.5. okt 2022.
Foto: Beta

Foto: Beta

Mihajlović: Energetska tranzicija i različiti dobavljači gasa ključni za razvoj i bezbednost Srbije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa šefom divizije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Mateom Rivelinijem o nastavku saradnje u rudarskom i energetskom sektoru, tekućim i mogućim novim projektima, energetskoj krizi u Evropi i planovima za unapređenje energetske bezbednosti Srbije i regiona.

Mihajlović je istakla da je EIB veoma važan partner za Srbiju, podsetivši da je od 2001. ova banka obezbedila 4,9 milijardi evra za projekte u Srbiji, saopštilo je ministarstvo.

"Pored aktuelnih projekata, kao što je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, za nas je povezivanje u gasnom sektoru prioritet. Ne samo sa Bugarskom, već i sa drugim državama, Severnom Makedonijom, Albanijom, Hrvatskom, Rumunijom", kazala je Mihajlović.

Dodala je da Srbija želi da ima različite dobavljače gasa u budućnosti, jer je to jedini način da bude sigurna, stabilna i bezbedna.

"Radimo sve što možemo da obezbedimo dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimsku sezonu, a istovremeno radimo na tome da osiguramo dugoročnu energetsku stabilnost i bezbednost, ne samo Srbije, već čitavog regiona", rekla je ministarka.

Podsetila je i da je izmenom zakonodavnog okvira, koji predstavlja osnovu za investicije, napravljena osnova pre svega u kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Tokom sastanka, na kojem su učestvovali i predstavnici Elektroprivrede Srbije, Elektrodistribucije Srbije i Srbijagasa, bilo je reči o snabdevanju gasom, skladišnim kapacitetima, preporukama ministarstva za smanjenje potrošnje, projektima koji se sprovode u oblasti unapređenja energetske efikasnosti, kao i aktuelnoj energetskoj krizi.

Šef divizije EIB za Zapadni Balkan Mateo Rivelini kazao je da, pored izgradnje interkonekcije Srbija-Bugarska, postoje i drugi projekti i dugoročni planovi na kojima mogu da rade EIB i Srbija.

"Kao što su modernizacija distributivne i prenosne mreže, unapređenje energetske efikasnosti, zelena agenda, ali i da bliže sarađujemo i zajedno radimo na prevazilaženju svih izazova koje nameće energetska kriza", rekao je Rivelini.
Beta

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa