2. decembar 2022.2. dec 2022.
Beta/Miloš Miškov

Beta/Miloš Miškov

Vučić: Spreman da razmotrim promenu odluke o odlasku u Tiranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman da, zajedno sa saradnicima iz Vlade, razmotri mogućnost da promeni odluku da ne putuje u Tiranu, na Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana, zbog odluke zvanične Prištine da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak na Kosovu i reakcije Evropske unije na tu odluku.

Nakon susreta sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem, Vučić je rekao da mu je sagovornik nedvosmisleno rekao da ljudi iz Evropske unije misle da je važno da predstavnik Srbije bude u Tirani.

"Ja sam rekao da lično ne vidim smisao, ali sam spreman da saslušam argumente. Premijerka Ana Brnabić misli da je važno da budem u Tirani i ja sam spreman da o tome razgovaram, jer to nije pitanje moje sujete i moje izjave", rekao je Vučić.
On je rekao da će sa kolegama iz Vlade razmotriti mogućnost da tu odluku promeni, jer premijerka misli da postoji šansa da se u Tirani nešto kaže o svemu onome što muči srpski narod na Kosovu.

"Videćemo u narednim danima... Ali ni za jednu reč koju sam rekao nisam se pokajao. Mislim sve to i o Aljbinu Kurtiju i o Nenadu Rašiću i o Radi Trajković. Sve što sam rekao juče, napišite i danas. Da li je trebalo da koristim diplomatski rečnik? Možda. Ali da sam nastupio na drugačiji način, ne bi nas niko čuo", rekao je Vučić.

Vučić je kritikovao izjavu portarola visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Petera Stana o tome da obe strane treba da učine napor da se problem reši i na engleskom izgovorio: "Dosta je bilo sa pričama o dve strane".

Vučić: Samo na uvoz struje trošimo između 42 miliona evra u novembru i očekivanih 90-100 u decembru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija na uvoz električne energije troši između 42 miliona evra u novembru i očekivanih 90 do 100 miliona evra u decembru.

Vučić je posle razgovora sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheijem o energetskoj krizi, naveo da Srbija "po kombinovanim cenama" na mesečnom nivou troši "ne manje od 200 miliona evra" na uvoz gasa.

"Uvek smo iskazivali poštovanje prema svakoj vrsti podrške, posebno finansijske i pomoći u znanju od naših evropskih partnera. Nikad nisam krio zahvalnost države Srbije poreskim obveznicima članica EU. Srbija će do kraja godine dobiti podršku od 165 miliona evra, to je važna i velika stvar koju je EU na konkretan način završila u interesu Zapadnog Balkana", kazao je Vučić.

On je naveo da je sa Varheijem razgovarao i o daljoj diverzifikaciji energetskih izvora za Srbiju, kao i o nastavku izgradnje brze pruge od Beograda do Niša, za koju je rekao da će uskoro biti vidljiva "velika pomeranja".

"I tu je EU predvidela ogromnu podršku u grantovima i na tome smo im zahvalni", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom.

Vučić je dodao da je "dobro" razumeo "prijateljske primedbe koje mu je Varheji uputio po pitanju usaglašavanja Srbije sa spoljnom politikom EU.

"Obavestio sam komesara da preko teritorije Srbije niko ne može da pravi zaobilaženje sankcija prema Rusiji. Mi se ne bavimo kriminalom niti zarađivanjem na bilo čijoj muci tokom rata", kazao je Vučić.

On je naveo i da je sa Varheijem razgovarao i o vladavini prava, navodeći da Vlada Srbije radi na zradi paketa različitih vrsta promena i usaglašavanja sa ervopskim zakonodavstvom.
Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa