3. decembar 2022.3. dec 2022.
Foto: FB profil: Milan Damnjanović, Predsednik Opštine Bogatić

Foto: FB profil: Milan Damnjanović, Predsednik Opštine Bogatić

Podela kanti za sakupljanje reciklabirnog otpada domaćinstvima u Bogatiću

U toku je podela plastičnih kanti od 240 l sa točkićima (plave boje) za sakupljanje reciklabilnog toka otpada svim domaćinstvima u Bogatiću.

Foto: FB profil: Milan Damnjanović, Predsednik Opštine Bogatić


Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa EISP2 programom podržanim od strane Švedske Vlade sprovodi projekat uvođenja odvojenog sakupljanja reciklabilnog otpada u okviru 4 regiona upravljanja otpadom u Srbiji (Pančevo, Srem – Mačva, Duboko i Pirot). Projekat se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske komisije (IPA 2017).

Predloženi model primarne separacije otpada odnosi se na zajedničko sakupljanje reciklabilnih frakcija odvojeno od preostalog toka komunalnog otpada. U plavoj kanti/kontejneru sakupljaće se zajedno sav „suvi“, tj. reciklabilni otpad koji obuhvata različite vrste materijala pogodne za recikliranje kao što su plastika, papir i karton, metal, guma, itd.

Foto: FB profil: Milan Damnjanović, Predsednik Opštine Bogatić


U smislu postavljanja kanti i kontejnera za primarnu separaciju otpada, pristup „od vrata do vrata“ uz korišćenje kanti od 240l je planiran za domaćinstva individualnog tipa, dok je model „lokacije za donošenje“ i upotreba kontejnera od 1.1 m3 planiran za urbane gradske zone, odnosno za domaćinstva u okviru kolektivnog stanovanja (blokovi stambenih zgrada) i komercijalnog sektora.

Prioritet u uvođenju primarne separaciju otpada imaju naselja u okviru opštine u kojima već postoji uspostavljen i dobro organizovan sistem sakupljanja komunalnog otpada, tako da se za sada ovaj projekat realizuje samo na području naseljenog mesta Bogatić.


U skladu sa navedenim, za opštinu Bogatić kroz projekat je obezbeđena sledeća oprema:

1.849 plastičnih (HDPE) kanti od 240 l sa točkićima (plave boje) za sakupljanje reciklabilnog toka otpada

9 plastičnih (HDPE) kontejnera od 1.1 m3 sa točkićima (plave boje) za sakupljanje reciklabilnog toka otpada

33 plastičnih (HDPE) kontejnera od 1.1 m3 sa točkićima (žute boje) za sakupljanje stakla

1 troosovinsko vozilo za sakupljanje i prevoz reciklabilnog toka otpada kapaciteta 20m3 sa mehanizmom za presovanje otpada i mogućnošću prihvatanja kanti od 120l/240l i kontejnera od 1,1 m3, u skladu sa Standardima EN840-1 i EN 840-3.
FB profil: Milan Damnjanović, Predsednik Opštine Bogatić

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa