Инфо

3. децембар 2022.3. дец 2022.
Фото: ФБ профил: Милан Дамњановић, Председник Општине Богатић

Фото: ФБ профил: Милан Дамњановић, Председник Општине Богатић

Подела канти за сакупљање рециклабирног отпада домаћинствима у Богатићу

У току је подела пластичних канти од 240 л са точкићима (плаве боје) за сакупљање рециклабилног тока отпада свим домаћинствима у Богатићу.

Фото: ФБ профил: Милан Дамњановић, Председник Општине Богатић


Министарство заштите животне средине у сарадњи са ЕИСП2 програмом подржаним од стране Шведске Владе спроводи пројекат увођења одвојеног сакупљања рециклабилног отпада у оквиру 4 региона управљања отпадом у Србији (Панчево, Срем – Мачва, Дубоко и Пирот). Пројекат се финансира из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) Европске комисије (ИПА 2017).

Предложени модел примарне сепарације отпада односи се на заједничко сакупљање рециклабилних фракција одвојено од преосталог тока комуналног отпада. У плавој канти/контејнеру сакупљаће се заједно сав „суви“, тј. рециклабилни отпад који обухвата различите врсте материјала погодне за рециклирање као што су пластика, папир и картон, метал, гума, итд.

Фото: ФБ профил: Милан Дамњановић, Председник Општине Богатић


У смислу постављања канти и контејнера за примарну сепарацију отпада, приступ „од врата до врата“ уз коришћење канти од 240л је планиран за домаћинства индивидуалног типа, док је модел „локације за доношење“ и употреба контејнера од 1.1 м3 планиран за урбане градске зоне, односно за домаћинства у оквиру колективног становања (блокови стамбених зграда) и комерцијалног сектора.

Приоритет у увођењу примарне сепарацију отпада имају насеља у оквиру општине у којима већ постоји успостављен и добро организован систем сакупљања комуналног отпада, тако да се за сада овај пројекат реализује само на подручју насељеног места Богатић.


У складу са наведеним, за општину Богатић кроз пројекат је обезбеђена следећа опрема:

1.849 пластичних (ХДПЕ) канти од 240 л са точкићима (плаве боје) за сакупљање рециклабилног тока отпада

9 пластичних (ХДПЕ) контејнера од 1.1 м3 са точкићима (плаве боје) за сакупљање рециклабилног тока отпада

33 пластичних (ХДПЕ) контејнера од 1.1 м3 са точкићима (жуте боје) за сакупљање стакла

1 троосовинско возило за сакупљање и превоз рециклабилног тока отпада капацитета 20м3 са механизмом за пресовање отпада и могућношћу прихватања канти од 120л/240л и контејнера од 1,1 м3, у складу са Стандардима ЕН840-1 и ЕН 840-3.
ФБ профил: Милан Дамњановић, Председник Општине Богатић

Најновији број

2. фебруар 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa