5. decembar 2022.5. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Crveni krst Šabac priredio svečani prijem za volontere

Zahvalnice plemenitim dobrovoljcima

Dušu svake organizacije čine ljudi, a oni koji drugima poklanjaju ono što se ne može vratiti- vreme, slave Međunarodni dan volontera. Crveni krst Šabac priredio je svečani prijem za njih, a predsednik, dr Miroslav Popović, uručio im je zahvalnice, ističući da „svojim nesebičnim zalaganjem, kao plemeniti dobrovoljci, daju pozitivan primer budućim generacijama“.

Jedan od njih, Aca Perić, dve decenije je deo priče o volonterizmu i ističe da je to najsrećniji period njegovog života. Bio je predsednik Omladinske terenske jedinice „Čivija“ u više mandata, član Upravnog odbora nakon poplava 2014. godine, profesionalno angažovan na podeli pomoći ugroženim domaćinstvima.
Foto: Glas Podrinja

-Taj period pamtim kao period najvećeg umora, ali i zadovoljstva u životu. Saznanje da na taj način pomažeš drugima nema cenu. Zahvaljujući poznanstvima koja sam stekao, u svakom gradu u Srbiji, pa i regionu, imam nekog kome mogu da se obratim. Mi gradimo mostove koje su drugi porušili. Svaki grad ima svoje volontere i svi smo jedna velika porodica. Pored davalaštva krvi koje je dominantno, naši volonteri obilaze škole i uče decu toleranciji i ljudskim vrednostima koje su danas u jako velikom deficitu. Savetujem roditelje da dovedu decu u Crveni krst, jer su neprocenjiva znanja i iskustva koja će ovde steći. Dobiće sve što im je potrebno da se razvijaju kao pravi ljudi- naveo je Perić.


Promocija humanih vrednosti
Sekretar Crvenog krsta Šabac Slavko Radovanović podsetio je da šabačka, zajedno sa organizacijom na nivou Srbije, beleži najveći broj volontera u zemlji. Osnovne i srednje škole veliki su oslonac u širenju ideje o humanosti.
Foto: Glas Podrinja

-Smatramo da je naša dužnost da na ovaj veliki praznik ukažemo na njihov značaj i zahvalimo im se na svemu što su uradili za nas. Okupili smo samo deo istaknutih volontera koji će primiti zahvalnice za svoj trud, rad, vreme i znanje koje su pružili kako bi pomogli ljudima u nevolji i u radnim programima organizacije- naglasio je Radovanović.


Kako je rekla profesorka Marija Aleksić, u Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ dugi niz godina postoji tim za saradnju sa Crvenim krstom koji se na čelu sa rukovodstvom vrlo rado odaziva svim njihovim akcijama, uz učešće velikog broja učenika.
Foto: Glas Podrinja

Generalna Skupština UN 17. decembra 1985. godine ustanovila je Međunarodni dan volontera. U svetu ih, navodi Radovanović, ima 12,5 miliona, Crveni krst Srbije ima 60 hiljada, a šabački oko 280.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

26. januar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa