24. januar 2023.24. jan 2023.
Beta

Beta

NBS: Omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i onima koji se bave otkupom i skladištenjem voća

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je danas odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća u cilju, kako je navedeno, adekvatnog upravljanja kreditnim rizikom u portfoliju poljoprivrednih kredita u uslovima otežane poljoprivredne proizvodnje.

Kako je navedeno, imajući u vidu da je utvrđeno da su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa usled otežanih okolnosti, a naročito usled smanjene tražnje i nepovoljnih kretanja cene malina na međunarodnom tržištu, lica uključena u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju, omogućen je reprogram obaveza dužnicima banke koji se bave otkupom i skladištenjem voća u hladnjači.

Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci.

Rok otplate kredita se u slučaju reprograma produžava tako da iznos rate, periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda, utvrđen u momentu odobravanja reprograma ne bude veći od iznosa pre primene reprograma, a u toku trajanja grejs perioda dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom, odnosno problematičnim potraživanjem u smislu propisa NBS.

Zahtev za reprogram dužnici mogu podneti banci u poslovnim prostorijama banke, elektronskim putem ili poštom, do 30. aprila, pri čemu banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Naglašeno je da NBS usvajanjem ovog propisa, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, iskazuje puno razumevanje otežanih okolnosti u kojima su se, pored poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom voća, našla i lica koja obezbeđuju realizaciju proizvodnje otkupom i skladištenjem voća u hladnjači.

Na ovaj način ostvaruje se jedinstven pristup procesu proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u celini, sa ciljem da se trenutne okolnosti prevaziđu na optimalan način, kao i da se očuva baza za dalji razvoj ovog segmenta poljoprivrede, objavila je NBS.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa