Info

29. januar 2023.29. jan 2023.
Pixabay

Pixabay

Batut: Cigarete svakodnevno puši 27,1 odsto građana Srbije

U Srbiji, najčešće korišćeni duvanski proizvodi su cigarete koje svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva starosti 15 godina i više, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Institut je, povodom Nacionalniog dana bez duvana, koji se 31. januara obeležava pod sloganom "Svaka cigareta smeta", naveo da 15,8 odsto pušača svakodnevno popuši 20 i više cigareta.

Batut je na svom sajtu podsetio da svake godine u svetu usled upotrebe duvana i duvanskih proizvoda prevremeno umre osam miliona stanovnika, od toga najmanje milion nepušača zbog izloženosti duvanskom dimu.

Dodao je da je upotreba duvana faktor rizika za mnoge druge bolesti kao što su opstruktivna bolest pluća, astma, emfizem, hronični bronhitis, reumatoidni artritis, te da utiče i na reproduktivne organe, pa tako može uticati i na smanjenje plodnosti.

Batut navodi da su mere kontrole duvana u svetu dovele do smanjenja učestalosti korišćenja cigareta među odraslima i adolescentima u prethodnoj deceniji.

Ukazuje na to da je u svetu i Srbiji u porastu upotreba duvanskih i nikotinskih proizvoda ,koji ranije nisu bili na tržištu, ili je njihovo korišćenje bilo ograničeno na neke zemlje ili pojedine ciljne grupe, kao što je to u slučaju nargila.

U institutu su naveli da istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Prema podacima Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima u Srbiji 2019, skoro svaki peti (17,7 odsto) učenik prvih razreda srednjih škola je bar jednom probao elektronske cigarete.

Najveći procenat (72,3 odsto) učenika prvih razreda srednjih škola, koji su probali elektronsku cigaretu, uradili su to iz radoznalosti (72 odsto dečaci i 72,6 odsto devojčice).

Pored toga, podaci pokazuju da među učenicima koji su probali elektronsku cigaretu samo 18,2 odsto njih misli da je tečnost za elektronsku cigaretu, koju su prvi put koristili, sadržala nikotin.


Batut je podsetio da je u junu 2022. pokrenuo besplatnu telefonsku liniju za odvikavanje od pušenja, ali i za zadržavanje statusa nepušača.
Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa