Info

31. januar 2023.31. jan 2023.
Marija Živković i Luka Stanimirović (Foto: Glas Podrinja)

Marija Živković i Luka Stanimirović (Foto: Glas Podrinja)

Humani učenici Medicinske škole u Šapcu

Marija i Luka: Želimo da drugi slede naš primer

Učenici Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ iz Šapca, Marija Živković i Luka Stanimirović, veruju da su humanost i empatija najveće ljudske vrednosti, te u skladu sa tim ubeđenjem učestvuju u različitim akcijama koje promovišu i podstiču brigu o drugima.

Kao budući zdravstveni radnici žele da budu pozitivni primeri u svojoj sredini. Naglašavaju da njihovi vršnjaci koji pohađaju Medicinsku školu u Šapcu dele slične stavove, što ih dodatno motiviše i podstiče da budu angažovaniji.

Zajedničkim delovanjem učenika sa upravom škole i nastavnim kadrom, u proteklom periodu prikupljene su životne namirnice za Narodnu kuhinju, u Humanitarnoj akciji „Fondacije Humano srce Šapca“ „Daruj slatkiš“ prikupljeni su slatkiši za decu iz osetljivih društvenih grupa.

Volonteri iz školskih sekcija „Farmaceutikus kremus“ i Apotekar-čuvar narodnog zdravlja na Dan škole prodajom kozmetičkih proizvoda, izrađenih u školskoj farmaceutskoj laboratoriji, prikupljali su sredstva namenjena humanitarnim aktivnostima u tekućoj školskoj godini, te na ovaj način dali svoj doprinos.

Učenica Marija Živković je član školskog Tima za humanitarne akcije, i kako navodi, priključila se kako bi sledila svoj put i ličnim primerom podstakla druge da učine nešto slično.

-Učenici i profesori se trude da sve ono što radimo bude za druge. Empatija i humanost je ono što karakteriše učenike naše škole. Naravno da je to prirodno, ipak smo budući zdravstveni radnici. Svako od nas se trudi da da svoj doprinos u ralizaciji različitih aktivnosti. Mislim da je to dragoceno i da treba negovati kod učenika takav stav – kaže Marija. Napominje da su profesori podrška i „vetar u leđa“ za sve njihove zamisli.

Svaka povratna informacija o uspešno realizovanoj akciji je posebna radost, a najveća nagrada je osmeh i osećaj da su svojim gestom pomogli drugima.

-Ne može da vam bude teško, ili da ne želite da učestvujete u humanitarnom radu. Vreme nikada nije problem. Uvek u rasporedu postoji vreme za sve što želite – pojašnjava mlada Šapčanka.

Učenik Luka Stanimirović kao predsednik Učeničkog parlamenta uveren je da su ovakve akcije suština pripreme učenika za plemenito zanimanje čiji su put odlučili da slede.

-Verujem da kao škola treba da budemo primer i drugim obrazovnim ustanovama u gradu, da podstičemo empatiju, humanost i razvijamo saradnju i kolegijalnost. Verujem da ove osobine odlukuju naše đake. Želim da istaknem angažovanost Učeničkog parlamenta i učešće u različitim aktivnostima. U saradnji sa Timom za humanitarne akcije realizovali smo brojne inicijative i ideje – rekao je Luka uz nadu da će u narednom periodu obuhvat zainteresovanih srednjoškolaca biti veći, a samim tim i aktivnosti. Kao predsednik učeničkog parlamenta ponosan je na svoje drugarice i drugove.

-Siguran sam da ćemo nove akcije sprovesti u delo, jer učenici su motivisani, poseduju entuzijazam, ideje. Škola ima tradiciju i nastojimo da sačuvamo reputaciju dobre obrazovne ustanove. Učenici i nastavno osoblje su tim. Bez podrške direktorke, uprave, nastavnog i nenastavnog kadra učenici zaista ne mogu sami. Znači nam kada prepoznaju naše ideje koje zajedno realizujemo – potvrđuje Luka Marijinu konstataciju o saradnji srednjoškolaca sa zaposlenima.

-Profesorka Verica Matović postavila je temelje Tima za humanitarne aktivnosti škole. Uz nastavu konstantno animira učenike da se priključe, iskažu svoje potencijale i budu deo organizacije različitih događa. Sada je na čelu tima profesor Srđan Lukić koji nam je takođe velika potpora.


Tim za humanitarne aktivnosti i volonteri


„Kada je daleke 1946. godine doktor Andra Jovanović poklonio Šapcu zgradu, u njoj je počela da radi Državna škola za medicinske sestre. Generacije učenika i zaposlenih koji su od tada prošli kroz ovu školu imali su vrlo jasan zadatak, nastaviti negovanje tradicije dobročinstva koje je dr Andra svojim darivanjem započeo. I danas škola, shodno svojoj misiji, ima posebnu ulogu u ostvarivanju ovih zadataka.

Podsticanje i negovanje humanih vrednosti u budućem profesionalnom prostoru, prepoznato je kao potreba i zato je u školi 2010. godine formiran Tim za humanitarne aktivnosti. U saradnji sa Učeničkim parlamentom kao delom ovog tima, realizujemo akcije na koje smo posebno ponosni (Tradicionalana akcija „Pomoć Narodnoj kuhinji“, Humanitarnoj akcija „Fondacije Humano srce Šapca“ „Daruj slatkiš“, „Čepom do osmeha“, „Škole otvorenog srca“,).

Angažujući svoje individualne kapacitete (znanje iz različitih predmeta, iskustvo stečeno izvan škole, kao i intelektualne, emocionalne i socijalne sposobnosti) volonteri naše škole pripremaju se da u budućem profesionalnom i životnom prostoru u zajednici, zauzmu mesto koje im kao odgovornim mladim ljudima i zdravim ličnostima pripada. Na Timu za humanitarne aktivnosti je da nastavi da ih u tome podržava.“


M. Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa