6. februar 2023.6. feb 2023.
Borba sa velikim rivalom (foto: LEN/zv. fb stranica Vašaša)

Borba sa velikim rivalom (foto: LEN/zv. fb stranica Vašaša)

Vrhunski rival iz Budimpešte

Veliki meč je sve bliži. Kroz dva dana na Gradskom bazenu gostovaće veliki Vašaš, a duel Šapca i mađarskog velikana, u okviru četvrtfinala Evro kupa, jedan je od najvećih sportskih događaja poslednjih godina u našem gradu.

Veliki favorit, ne samo za plasman u polufinale, već i osvajanje Evro kupa, ekipa iz Budimpešte, baštini tradiciju dugu 78 godina. Osnovan je u Budimpešti, kao sportsko društvo, a kako mnoge decenije vaterpolo ima poseban status kod severnih suseda, vaterpolo sekcija bila je jedna od prvih formiranih.

A. Barać (foto: LEN/Vašaš zv. fb strana)


Trebalo im je samo dve godine da naprave tim koji će osvojiti duplu krunu u Mađarskoj. To je bio samo prvi od ukupno 18 šampionskih pehara, odnosno 15 kup znamenja. Vicešampioni su bili 18 puta, a finalisti, na poraženoj strani, u devet slučajeva.


Dvostruki šampioni Evrope

Klupski vrhunac bile su sezone 1979/80. i 1984/85. kada su postali šampioni Evrope. Poslednja prepreka u osvajanju prve titule bio je šampion SFRJ Partizan, a pet godina kasnije nadigrali su moskovski CSKA. Osvojili su tri puta i Kup kupova, najpre 1985/86. pobedivši u finalu Dinamo iz Bukurešta, devet godina kasnije bolji su od italijanske Peskare, da bi u pretposlednjoj sezoni ovog takmičenja nadigrali zagrebačku Mladost. U poslednjem izdanju Kupa kupova izgubili su u finalu od Posilipa.


Treće mesto prethodne sezone donelo je kvalifikacije za Ligu šampiona. Stvoren je tim sa ciljem da se plasira na završni turnir u Beogradu. Bez problema su se domogli plej of runde kvalifikacija, a onda im je žreb dodelio najtežeg mogućeg rivala, Brešu, treći tim Evrope. U dva spektakularna duela, Italijani su bolji za po jedan gol. Morali su u Evro kup, ali samo trofej će ih tu zadovoljiti i jesu prvi favoriti.


Njihove kapice nose dva naša reprezentativca, iz generacije nepobedivih, Sava Ranđelović i Branislav Mitrović, reprezentativac Crne Gore Draško Brguljan, član selekcije Rusije Ivan Nagaev, nekoliko reprezentativaca Mađarske. S klupe ih predvodi još jedan iz generacije "nepobedivih" Slobodan Nikić.

Vrhunski tim u prvom četvrtfinalu evropskog takmičenja u Šapcu posle devet godina na Gradskom bazenu u sredu, 20 časova.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa