7. februar 2023.7. feb 2023.
"MS platforma"

"MS platforma"

Brnabić i Grujičić o unapređenju lečenja pacijenata od multiple skleroze

Premijerka Ana Brnabić i ministarka zdravlja Danica Grujičić razgovarale su danas sa predstavnicima Udruženja "MS platforma" o unapređenju lečenja pacijenata obolelih od multiple skleroze.

Razgovarale su, kako je saopšteno iz vlade Srbije i o "neophodnosti formiranja centralnog registra obolelih od te bolesti".

Brnabić se prvi put se sastala sa udruženjem "MS platforma" 2019, nakon čega je inicirano uvođenje inovativne terapije, navodi se u saopštenju.

Grujičić je, na sastanku u vladi Srbije podržala predlog Udruženja da se "u najkraćem roku" formira centralni registar obolelih.

Dodala je da će za te pacijente biti obezbeđeni termini za pregled magnetnom rezonancom u Kliničkom centru Srbije, kao i sastanak sa Republičkom komisijom povodom trenutnih uslova za primenu različitih tipova terapija.


Istakla je da je lečenje multiple skleroze u Srbiji u skladu sa standardima zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, uključujući zemlje EU u okruženju.

Kazala je da je značajan pomak u lečenju obolelih inovativnom terapijom učinjen u poslednje četiri godine godine.

Navela je da od 2022. omogućeno da se injekciona terapija započinje ne samo u neurološkim klinikama četiri Univerzitetska klinička centra, već i u dvadesetak zdravstvenih centara i bolnica.

Prema njenim rečima, veliki značaj je što su izmenjeni i kriterijumi koji su omogućili da se sa adekvatnom terapijom započne odmah posle prvih manifestacija bolesti i postavljanja dijagnoze.

Predstavnici Udruženja, koje je formirano 2018, rekli su da je neophodno povećati broj pacijenata kojima će biti dostupni lekovi druge i treće generacije, odnosno srednja i visokoefikasna terapija.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić je ukazala na značaj uvođenja inovativnih terapija i njihove efikasnosti u lečenju pacijenata.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa