23. februar 2023.23. feb 2023.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

Potpisani ugovori o dodeli sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović potpisao je danas u Tršiću ugovore o dodeli sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju sa predstavnicima gradova Beograd, Niš, Loznica i Leskovac i opština Ruma i Šid, kao vodećih partnera na projektima. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović.

Ministar Martinović je istakao da gradovi i opštine danas prepoznaju da je mehanizam međuopštinskog partnerstva u duhu reforme javne uprave i njene transformacije u servis građana i privrede, kao i da im udruživanje omogućava da bolje odgovaraju na potrebe svojih zajednica.
Ljubovija.info

Istakavši da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastaviti da podržava međuopštinsko partnerstvo, Martinović je zahvalio Švajcarskoj Kancelariji za saradnju na dragocenoj podršci koju pruža u cilju unapređenja funkcionisanja i rada lokalnih samouprava, te dodao da dosadašnja dobra saradnja sa Švajcarskom Vladom znači da Srbija u ovim teškim vremenima i te kako ima prijatelje u Evropi. Kako je naveo, sinergija državne uprave, jedinica lokalne samouprave i međunarodnih partnera doprinosi poboljšanju uslova života građana i ujednačenom razvoju svih gradova i opština, što i jeste politike predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Šef Odeljenja za dobro upravljanje Vlade Švajcarske Melina Papageorgiu Tripolini navela je da Švajcarska podržava lokalne samouprave u Srbiji više od 15 godina. U poslednjih osam godina razvili smo snažno partnerstvo sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave sa istim ciljem, da reformišemo lokalne samouprave u moderne i demokratske institucije sposobne da pruže kvalitetne usluge svojim građanima, istakla je ona.
Ljubovija.info


Fond za međuopštinsku saradnju uspostavljen je 2019. godine u okviru Prve faze podrške Švajcarske Vlade za reformu javne uprave i sistema lokalne samouprave, čime je podržano 16 projekata, odnosno 53 međuopštinska partnerstva. Javnim pozivom, sprovedenim 2022. godine, u okviru projekta Lokalna samouprava za 21. vek, opredeljena su sredstva u cilju unapređenja postojećih i uspostavljanja novih međuopštinskih saradnji.

Projektima koji se sprovode unapređuju se zoohigijena i komunalne delatnosti, rad pravobranilaštva, vodosnabdevanje, energetska efikasnost u javnoj rasveti, a pruža se i podrška lokalnom stanovništvu kroz uspostavljanje zajedničke kancelarije lokalnog ombudsmana i specifičnog servisa namenjenog slepim i slabovidim osobama za pristup informacijama.
Ljubovija.info

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa