Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

Потписани уговори о додели средстава из Фонда за међуопштинску сарадњу

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић потписао је данас у Тршићу уговоре о додели средстава из Фонда за међуопштинску сарадњу са представницима градова Београд, Ниш, Лозница и Лесковац и општина Рума и Шид, као водећих партнера на пројектима. Потписивању уговора присуствовао је и председник Општине Љубовија Милан Јовановић.

Министар Мартиновић је истакао да градови и општине данас препознају да је механизам међуопштинског партнерства у духу реформе јавне управе и њене трансформације у сервис грађана и привреде, као и да им удруживање омогућава да боље одговарају на потребе својих заједница.
Ljubovija.info

Истакавши да ће Министарство државне управе и локалне самоуправе наставити да подржава међуопштинско партнерство, Мартиновић је захвалио Швајцарској Канцеларији за сарадњу на драгоценој подршци коју пружа у циљу унапређења функционисања и рада локалних самоуправа, те додао да досадашња добра сарадња са Швајцарском Владом значи да Србија у овим тешким временима и те како има пријатеље у Европи. Како је навео, синергија државне управе, јединица локалне самоуправе и међународних партнера доприноси побољшању услова живота грађана и уједначеном развоју свих градова и општина, што и јесте политике председника Републике Александра Вучића и Владе Србије.

Шеф Одељења за добро управљање Владе Швајцарске Мелина Папагеоргиу Триполини навела је да Швајцарска подржава локалне самоуправе у Србији више од 15 година. У последњих осам година развили смо снажно партнерство са Министарством државне управе и локалне самоуправе са истим циљем, да реформишемо локалне самоуправе у модерне и демократске институције способне да пруже квалитетне услуге својим грађанима, истакла је она.
Ljubovija.info


Фонд за међуопштинску сарадњу успостављен је 2019. године у оквиру Прве фазе подршке Швајцарске Владе за реформу јавне управе и система локалне самоуправе, чиме је подржано 16 пројеката, односно 53 међуопштинска партнерства. Јавним позивом, спроведеним 2022. године, у оквиру пројекта Локална самоуправа за 21. век, опредељена су средства у циљу унапређења постојећих и успостављања нових међуопштинских сарадњи.

Пројектима који се спроводе унапређују се зоохигијена и комуналне делатности, рад правобранилаштва, водоснабдевање, енергетска ефикасност у јавној расвети, а пружа се и подршка локалном становништву кроз успостављање заједничке канцеларије локалног омбудсмана и специфичног сервиса намењеног слепим и слабовидим особама за приступ информацијама.
Ljubovija.info

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa