18. mart 2023.18. mar 2023.
Beta/Vlada Severne Makedonije

Beta/Vlada Severne Makedonije

AP: Visoki ulog novih razgovora Srbije i Kosova uz posredovanje EU

Zapadni zvaničnici se nadaju da će biti ostvaren napredak u razgovorima između vođa Kosova i Srbije koji se održavaju ovog vikenda uz posredovanje EU, u novom pokušaju da se ublaže decenije tenzija između balkanskih neprijatelja iz ratnih vremena i reši jedan od najdužih sporova u Evropi, piše danas AP.

Povodom nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou, AP u tekstu pod naslovom "Visoki ulog novih razgovora Srbije i Kosova uz posredovanje EU" navodi da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaju danas u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.
Agencija navodi da su se njih dvojica okvirno saglasili prošlog meseca oko teksta EU plana u 11 tačaka za normalizaciju odnosa posle njihovog rata 1998-1999 i kosovskog proglašenja nezavisnosti od Srbije 2008.

I Srbija i Kosovo streme da se pridruže Evropskoj uniji jednog dana i rečeno im je da pre toga moraju da poprave odnose, podseća AP i ukazuje da je rešenje spora dobilo na značaju zbog rata u Ukraini i strahovanja da bi Rusija mogla da podstakne nestabilnost na nestabilnom Balkanu gde ima ona istorijski uticaj.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel, koji predsedava današnjim sastankom u Ohridu, rekao je da je sada vreme da vođe Kosova, Srbije i celog Zapadnog Balkana pokažu hrabrost i podeljenu odgovornost za uspeh procesa pristupanja EU u Regionu, navodi AP.

Agencija pšiše da je Borel rekao da će ovi razgovori biti usmereni na to kako primeniti predloženi plan EU koji traži da dve strane zadrže dobrosusedske odnose, priznaju zvanične dokumente i nacionalne simbole jedna drugoj.

Ukoliko se plan primeni, sprečio bi da Beograd blokira nastojanja Kosova da traži članstvo u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, navodi AP, dodajući da je okvrini sporazum koji su pripremili Francuska i Nemačka i koji su podržale SAD, ne poziva eksplicitno na uzajamno priznanje Kosova i Srbije.

Iako se uslovno složio oko EU plana, kako navodi AP, srpski populistički predsednik je izgleda odustao od prihvatanja nekih od njegovih odredbi posle pritisaka ekstremno desničarskih grupa koje smatraju da je Kosovo kolevka srpske države i Pravoslavne crkve.

Agencija ukazuje da je Aleksandar Vučić u četvrtak rekao da neće ništa potpisati na sastanku u Ohridu i da je ranije obećao da neće priznati Kosovo niti dozvoliti da ono postane član UN.

S druge strane, ukazuje agencija, kosovski premijer Kurti je rekao da u centru razgovora u Ohridu treba da bude primena onog što je već dogovoreno. Kurti je pred razgovore rekao da je optimista ali da ne zavisi od njega da li će oni uspeti, da je ponudio da potpiše predloženi sporazum ali da druga strana nije bila spremna.

AP navodi da mnoge zapadne zemlje priznaju nezavisnost Kosova ali da se tome protivi Beograd uz podršku Rusije i Kine i da su pregovori uz posredovanje EU ostvarili malo napretka poslednjih godina.

Srbija je, kako ukazuje AP, zadržala bliske veze sa svojim tradicionalnim slovenskim saveznikom Rusijom uprkos ratu u Ukrajini, delimično i zbog protivljenja Moskve nezavisnosti Kosova i mogućeg ulaganju veta na članstvo Kosova u UN u Savetu bezbednosti.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa