21. mart 2023.21. mar 2023.
Foto: Maida Jusufović

Foto: Maida Jusufović

Novi razvojni program PRO predstavljen u Šapcu

Program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavio je planirane aktivnosti koje će uz podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od 9 miliona evra biti sprovedene u periodu od 2023. do 2026. godine.
Foto: Predstavnici lokalnih samouprava

Regionalnom predstavljanju koje je održano 21. marta 2023. godine u Šapcu prisustvovali su predstavnici i predstavnice lokalnih samouprava i centara za socijalni rad iz Loznice, Krupnja, Malog Zvornika, Ljubovije i Šapca.

Program PRO će doprineti poboljšanju kvaliteta života građana i građanki kroz unapređenje lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine u do 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije, naveo je viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO Dragan Mladenović.
Foto: Dragan Mladenović

„Program ima snažnu podršku ključnih partnera na nacionalnom nivou, pre svega Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u oblasti lokalnog upravljanja, zatim u oblasti socijalnog uključivanja Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u trećoj oblasti Ministarstvo zaštite životne sredine”, istakao je Mladenović.


Pored tehničke podrške i aktivnosti izgradnje kapaciteta, program će obezbediti i bespovratna sredstva za projekte lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, posebno u cilju boljeg odgovora na potrebe ranjivih grupa.

„Direktni korisnici podrške programa PRO biće lokalne samouprave, centri za socijalni rad i druge lokalne institucije, kao i organizacije civilnog društva i građani i građanke Srbije, naročito ranjive grupe, sa fokusom na osobe sa invaliditetom, Rome, decu i porodice, stare i omladinu, a posebno neformalne sakupljače sekundarnih sirovina”, navela je službenica za socijalno uključivanje na programu PRO Nataša Ivanović.

Foto: Nataša Ivanović

Konkretne aktivnosti će, između ostalog, uključivati treninge za zaposlene u lokalnim samoupravama, obuke za donosioce odluka na lokalnom nivou, podršku unapređenju pružanja javnih usluga, eUsluga i otvorenih podataka, kao i poboljšanju usluga socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja i lokalnog upravljanja životnom sredinom.

„Lokalne samouprave će dobiti podršku za izradu lokalnih politika i procedura uz učešće građana i građanki, ali i za sprovođenje projekata i pilotiranje aktivnosti iz lokalnih planskih dokumenata. Poseban set aktivnosti odnosicće se na osnaživanje i učešće mladih”, navela je službenica za dobro upravljanje na programu PRO Maida Jusufović.


Program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF), Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa