24. mart 2023.24. mar 2023.
Najavljen drugi teatarski festival „Dani pozorišta u Prnjavoru“ (Foto: Glas Podrinja)

Najavljen drugi teatarski festival „Dani pozorišta u Prnjavoru“ (Foto: Glas Podrinja)

Drugi „Dani pozorišta u Prnjavoru“

Sedmodnevni praznik teatra

Drugi teatarski festival „Dani pozorišta u Prnjavoru“ biće održan od ponedeljka, 27. marta, do nedelje, 2. aprila. Organizatori su Amatersko pozorište i Dom kulture Prnjavor, a umesto prošlogodišnjih pet, ove godine na programu je sedam predstava. Osim pozorišta iz cele Srbije, nastupiće i gosti, profesionalno pozorište iz Makedonije, istaknuto je na konferenciji za novinare u petak u Gradskoj kući.
direktor Doma kulture Prnjavor Mario Maksimović (Foto: Glas Podrinja)

-Festival počinjemo simbolično, na Svetski dan pozorišta. Biće odigrano sedam fantastičnih predstava, a dominiraju komedije. Prvi dan će nam doći u goste pozorište iz Makedonije. Festival je revijalni, ali će biti dodeljene nagrade publike. U dogovoru sa Amaterskim pozorištem Prnjavor odlučili smo da damo šansu publici da odluči o direktnim nagradama. Svake večeri izabraćemo 15 ljudi iz publike nasumično, podeliti im papiriće, gde će oni dati glas određenom glumcu, odnosno liku koji tumači. U drugom delu papira će biti ocena od jedan do pet za celokupnu predstavu. Diploma će svako veče dodeljivana najboljoj glumici ili glumcu večeri, a na kraju ćemo izvući prosečnu ocenu i dodeliti nagradu za najbolju predstavu po oceni žirija i publike- naveo je direktor Doma kulture Mario Maksimović.

Dani pozorišta od 27.marta do 2.aprila (Foto: Glas Podrinja)

Dragutin Marković Markan život je posvetio amaterizmu i od početka je u ansamblu teatra u Prnjavoru.

-Izgleda sam najstariji u pozorištu, od početka sam u tom timu. Ostvarili smo saradnju sa mnogim pozorištima u Srbiji od Vranja do Sente na severu, do Prijepolja i Nove Varoši na zapadu itd. Prošli smo celu Srbiju, dobri smo gosti, nadamo se da ćemo biti dobri domaćini kakvi smo bili i van festivala. Ove godine u goste nam dolaze pozorišta iz Skoplja, Ljubovije, Loznice, Beočina, Velika Plane, Boljevaca, Prijepolja. Uveliko pripremamo predstavu „Poltron“ po tekstu Siniše Pavića, nadamo se uspešnoj premijeri posle festivala- istakao je Marković.

Dragan Milinković (levo), Mario Maksimović (u sredini) i Dragutin Marković Markan (desno)

Konferenciji je prisustvovao i Dragan Milinković, organizator kulturnih aktivnosti u Domu kulture Prnjavor. Prošle godine, na jubilej, 40 godina amaterskog pozorišta, i 100 godina bavljenja kulturom u Prnjavoru pokrenut je pozorišni festival. Pozorište je poniklo iz dramske sekcije, a ove godine, na otvaranju, biće obeležena ta simbolična veza dodelom nagrada zaslužnim pojedincima.


Program festivala
Prvog dana festivala, u ponedeljak, 27. marta, biće prikazana predstava „Razvedi me“ teatra „Provokacija“ iz Skoplja u režiji Roberta Ristova. Drugog dana, 28. marta, na programu je „U(s)meće življenja“ Amaterskog pozorišta Aleksandar Joković iz Ljubovije, u režiji Miroslava Mladenovića. „Neoprezni radoznalac“, u režiji Zorana Grujića, Amaterskog pozorišta KUD „Karadžić“ iz Loznice, na programu je 29. marta. „Terapija“ Amaterskog pozorišta „Brile“ iz Beočina igra se 30. marta. Reditelj je Sekula Petrović.

„Mrešćenje šarana“ u izvođenju Amaterskog pozorišta „Masuka“ iz Velike Plane, a u režiji Dejana Cicmilovića, na programu je 31. marta. „Kovači“ Amaterskog pozorišta „BAG Teatar“ iz Boljevaca na sceni Doma kulture naći će se 1. aprila. Predstavu režira Bora Nenić. U završnici festivala, 2. Aprila, biće izvedena predstava „Svadba“ u koprodukciji tri amaterska pozorišta - Doma kulture Prijepolje, Doma kulture „Jovan Tomić“ Nova Varoš i Doma kulture „Pivo Karamatijević“ Priboj. Režiju potpisuju Danijel Petkovski i Ivana Janović. Sve predstave su na programu od 20 sati, a ulaz je slobodan.
D.D.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa