30. mart 2023.30. mar 2023.
Prva pomisao na pomen Švajcarske je uređen sistem, očuvana priroda, ukusna čokolada i švajcarski sir (Foto: Luka Korošec)

Prva pomisao na pomen Švajcarske je uređen sistem, očuvana priroda, ukusna čokolada i švajcarski sir (Foto: Luka Korošec)

Pet razloga da posetite Švajcarsku

Ovo su samo neki od razloga zbog čega treba da Švajcarsku uvrstite u svojih top deset destinacija za putovanje
Prva pomisao na pomen Švajcarske je uređen sistem, očuvana priroda, ukusna čokolada i švajcarski sir. Imao sam priliku da se neposredno uverim da su ove tvrdnje opravdane i sasvim tačne. Put u ovu zapadnoevropsku zemlju bio je poseban doživljaj za mene. Od samog putovanja avionom, do obilaska Švajcarske i svakodnevnih utisaka.

Put avionom je najpraktičniji i možete kupiti avio karte po veoma povoljnim cenama, ako ih rezervišete na vreme. Pristupačan smeštaj, takođe, možete putem bookinga obezbediti.

Najuređenija država


Švajcarska je jedna od najuređenijih država po pitanju očuvanja i zaštite prirode, posebno zelenila i parkova. Jedna od zanimljivosti jeste što se ova zemlja pridržava pravila reciklaže, te veoma vode računa o načinu odlaganja otpada, sredini i okruženju u kom žive.


Biblioteke na otvorenom


Mesto koje je ostavilo najjači utisak na mene jeste biblioteka na otvorenom. U centru Soloturna postoji biblioteka u velikom parku kraj reke Aare, gde građani ostavljaju i pozajmljuju knjige, što je za mene bilo neočekivano i fascinantno.


Netaknuta priroda


Lucernsko jezero, jedno od najvećih švajcarskih jezera, u kom je voda prozira i čista kao more, posebno je po svojoj lepoti i okruženju. Veoma je retko u našim krajevima videti tako netaknutu prirodu. Most koji se proteže iznad plavičastog jezera naziva se Kapellbrücke, a sa njega pruža se jedinstven pogled na jezero, te je i ujedno najlepši prizor planina Pilatus. Platforma za posmatranje prirode je mesto na koje morate posetitii, jer fantastičan pogled na pejzaž je zagarantovan.


Sela su raj na zemlji


Seoski turizam je veoma razvijen, a što ujedno doprinosi i unapređenju poljoprivrede. Ono što je mene fasciniralo jesu seoska mesta u ovom području koja zovu “Raj na zemlji”. Švajcarska ima bogatu kulturnu i istorijsku baštinu. Poznata je kao država koja je najmanje ratovala u istoriji, te je postala sinonim za neutralnost. Mnogima je poznata po proizvodnji sireva, čokoalda i satova. Otuda i izreka „Tačan kao švajcarski sat“.


Hrana za telo i dušu


Naravno, preporučujem svakom ko bude u prilici da poseti Švajcarsku da proba njihove kroasane. Kombinacija ukusa i mirisa je posebna gastronomska aroma za sve sladokusce. Vazdušasti, lagani, mirsini mame vas da uzmete još jedan. Jednom rečju, prelepi.


Ovo je samo delić onoga što Švajcarska nudi. U skladu sa vašim interesovanjima možete posetiti restorane, kafiće, parkove, muzeje, prirodne lepote i druga znamenita mesta.

Tekst i foto: Luka Korošec

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa