12. april 2023.12. apr 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Novi sastanak nezadovoljnih mlekara sa ministarkom i premijerkom

Goran Vasić iz Maova jedan je od trojice predstavnika Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije koji su se danas sastali sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i Ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković. Sastanak je usledio nakon blokade magistralnog puta kod Knića prošle sedmice, koju su organizovali nezadovoljni mlekari.

Razgovaralo se o brojnim temama, a poseban akcenat je stavljen na trenutnu situaciju sa viškovima mleka, najavama otkazivanja otkupa, tržištu sira, e-agraru.

-Razgovor je protekao u atmosferi nezadovoljstva proizvođača, žučne rasprave oko rešenja niskih prelevmana na tvrde sireve i kondenzovano mleko, gde smo tražili da se uvede zaštita od 270 dinara, oko rešenja za ostavljeno žensko tele, jer je prvobitan predlog bio da se isplata vrši 4 puta na 6 meseci za SVAKO ostavljeno žensko tele u iznosu od 4 puta po 20 000-dvadeset hiljada (predlog je u pisanoj formi predat još krajem februara na sastanku u Vladi), a trenutan predlog ministarstva je loše postavljen sa stručne strane. Razgovaralo se i o zabrani da se proizvodi koji sadrže masti biljnog porekla deklarišu kao sir i prvi put smo videli ozbiljno interesovanje za taj problem, navodi se u saopštenju Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije objavljenom posle sastanka.

-Poznat je podatak da je pad od 15-20 odsto u potrošnji mlečnih proizvoda u Republici Srbiji posledica visokih cena, i pada kupovne moći građana. U cilju smanjenja cena Predsednica Vlade je obećala da će se u najskorije vreme uzeti u najozbiljnije razmatranje ograničenje marži u trgovinama, stoji u saopštenju.


Dogovoreno je da se mlekari sastanu i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon uskršnjih praznika.

-Zbog želje da Vaskršnji praznici proteknu u duhu razumevanja, zakazani protest prosipanja mleka ispred Predsedništva se odlaže do daljnjeg, zaključuje se u saopštenju.

Mlekare su na sastanku, pored Gorana Vasića, predstavljali i Milija Palamarević iz Guberevca kod Knića i Miloš Trajković iz Bresnice kod Mrčajevaca.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa