25. maj 2023.25. maj 2023.
(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)

Uloga očeva u odrastanju i vaspitavanju dece

Uloga očeva u porodici menjala se kroz vekove i prilagođavala promenama u društvenim normama i vrednostima. Za razliku od tradicionalne slike oca, koja je obuhvatala ulogu hranitelja i zaštitnika, današnja percepcija se proširila i postala zahtevnija.

U patrijarhalno ustrojenom svetu, očevi su bili glava porodice, donosili odluke o finansijama i pružali materijalnu podršku. Predstavljali su autoritet u kući, a očinska figura bila je usmerena na disciplinu i održavanje reda u porodici. Bili su manje, ili nisu bili uopšte, uključeni u svakodnevne brige o deci i kućne poslove.

Foto: Pixabay


Danas, mnogi očevi igraju aktivnu ulogu u odgajanju i vaspitanju svojih potomaka. Uključeni su u svakodnevne aktivnosti kao što su hranjenje, presvlačenje, čuvanje i igra sa decom. Učestvuju u školskim aktivnostima, pomažu oko domaćih zadataka, a neretko i razgovaraju sa decom o problemima sa kojima se susreću


Tokom poslednjih decenija, uloga očeva se znatno promenila. S obzirom da su žene uključene u sve sfere života, rade (često i na rukovodećim pozicijama), došlo je do potrebe za ravnotežom između posla i porodičnog života. U novoj raspodeli uloga, očevi su prepoznati kao važni partneri u brizi o deci i domaćinstvu.

Dečji psihijatar dr Ivana Pantelić veruje da je nekada model porodice više bio tradicionalan, a majka je mnogo više vodila brigu o deci.

-Majka je često ostajala kod kuće i nije radila, nego su joj kuća i deca bili glavna briga. To je, uglavnom, bio prećutni dogovor između supružnika. Poslednjih godina sve više se priča o važnosti uloge oca i to još od trudnoće, gleda se da bude ukljuen u sve aktivnosti, odlaske na kontrole i sam porođaj. Po rođenju takođe očevi sada više učestvuju u aktivnostima oko bebe, da bi se stvarala što jača veza međi njima. Važno je da očevi budu autoritet, ali da se to ne zasniva na strahu, nego na poverenju i da budu ti koji će postavljati pravila i granice, ali istovremeno dozvoljavati i određene slobode. Jako je bitno da svojim primerom, ponašanjem i doslednošću budu dobar primer svojoj deci.

Kada su devojčice u pitanju, važno je i kakav je odnos između oca i majke, jer to može značajno uticati na to kako će one kasnije graditi svoje partnerske odnose.

Dokazano je da deca koja odrastaju u prisusutvu i uz pažnju očeva imaju brži emotivni razvoj, naprednija su u školi i imaju bolju komunikaciju sa okolinom


Danas, mnogi očevi igraju aktivnu ulogu u odgajanju i vaspitanju svojih potomaka. Uključeni su u svakodnevne aktivnosti kao što su hranjenje, presvlačenje, čuvanje i igra sa decom. Učestvuju u školskim aktivnostima, pomažu oko domaćih zadataka, a neretko i razgovaraju sa decom o problemima sa kojima se susreću.

Takođe, postaju sve više svesni važnosti emocionalne podrške i povezanosti sa svojom decom. Zato su, znatno više nego nekada, angažovani u izgradnji zdravih i bliskih odnosa sa njima, nastojeći da budu prisutni u svim fazama njihovog razvoja.

Ova promena ne predstavlja dobrobit samo za decu, nego i za same očeve. Aktivno učestvujući u roditeljstvu, očevi razvijaju dublju povezanost sa svojom decom koja im omogućava da ih bolje razumeju.
Iako se uloga očeva menjala tokom vremena, jedna stvar ostaje konstantna - za zdravu i snažnu porodicu potrebno je aktivno prisustvo i podrška oba roditelja.

Prioriteti se menjaju
Tridesetogodišnji otac desetomesečne bebe Novak Despotović navodi da je za roditelje najvažnija dobra organizacija. Rad u tri smene i dodatan posao u poljoprivredi ne ostavljaju mnogo mesta za odmor, ali dete je uvek prioritet.
-Trudim se da ravnopravno sa suprugom učestvujem u odrastanju deteta i svim aktivnostima, od kupanja, presvlačenja, do igranja, učenja novih stvari itd. Najvažnije je kako se supruga i ja organizujemo, da se razumemo, uklapamo, pomažemo jedno drugom. Ustajanje u toku noći uvek je izazov, pogotovo kada zbog dnevnih obaveza nemam vremena da odmorim. Istovremeno, teško mi pada kada ne vidim dete, jer sam na poslu veći deo dana, a kada se vratim, on već spava- kaže Novak.
Budući da mu je to prvo dete, priznaje da sve one priče, saveti, pa i sećanja iz vremena detinjstva „padaju u vodu“ kada sam postaneš otac.
-Jedno je što misliš, a praksa je nešto sasvim drugo. Moraš da menjaš prioritete, da u potpunosti drugačije organizuješ svoj život, jedeš kad stigneš, manje spavaš, jer beba je na prvom mestu. Sećam se da su mi pričali da sam kao beba stalno plakao i to mi je bilo simpatično, ali kada dobiješ takvo dete kao ti, zna da bude iscrpljujuće. Šalu na stranu, koliko god da sam umoran i iscrpljen, kad se vratim s posla i čvrsto zagrlim dete, svi problemi nestanu. Sve je do osobe, ne do vremena koje imate na raspolaganju. Trudim se da se svom detetu posvetim maksimalno koliko mi vreme dozvoljava, pa i ako to znači uskraćivanje sopstvenog komfora i odmora. Prioriteti se menjaju i to je normalno, a dete i njegova dobrobit moraju da budu na prvom mestu- podvlači Novak.

Mladi danas teško bez podrške
Slavko Jovanović smatra da je vreme za odgajanje dece teže u odnosu na period pre tridesetak godina, kada je bio mlad roditelj.
-Stabilnost zaposlenog radnika je bila na višem nivou, radno vreme je bilo jasno definisano, dok se danas ostaje na poslu duže, a nekad radi i po dva- tri posla. Roditelji nemaju vremena ni za sebe, a za decu samo onoliko koliko mogu da sebe uključe. Iz mog ugla ništa se nije promenilo. Supruga i ja smo sami odgajali decu, podjednako delili odgovornost, a danas mi se čini da su naša deca u ulozi roditelja više oslanjaju na bake i deke. Imam unuka od 20 meseci i posmatram kakvi su izazovi pred roditeljima danas. Menjaju poslove u potrazi za boljim primanjima, nemaju strah od promene, dok smo mi bili privrženiji firmama u kojima smo radili računajući da ćemo u njima provesti ceo radni vek. Na neki način je i bolje što više gledaju sebe- naglašava Jovanović.
Deca sad imaju materijalno mnogo bolje uslove i više igračaka, ali roditelji nemaju vremena za njih zbog pritiska da finansijski obezbede porodicu.
-Mi smo malo više imali jednog i drugog, a ipak je roditeljska pažnja najvažnija. Mislim da oni danas imaju duplo više uslova, ali manje vremena. I sam sam kao dete bio mažen i pažen, pa mislim da sam zbog toga imao mnogo više ulogu roditelja, trudeći se da sve stignem. Mladi danas sve to drugačije gledaju. Porodice su manje stabilne, nisu navikli. Gledajući drugare moje dece, koji, ili tek ulaze u bračne zajednice ili imaju po jedno dete, vidim da su zreli, ali svesni da iskalkulišu pre nego mi ko i kako da ih podrži i kako to sve da usklade i da ne oštete ni sebe, a i dete- napominje on.
Bez obzira na bebisiterke, na mogućnost da neko čuva dete dva- tri sata, baba i deda su nezamenjivi, a ko njihove pomoći nema, sve je mnogo teže i mnogo brakova ne bi prevazišlo te prve i najkritičnije godine života u zajednici.
-Čini mi se da smo mi stariji posvećeniji unucima, u smislu da želimo da vreme koje imamo s njima kvalitetno provedemo, a ne uz televiziju ili na telefonima. Ja ne odstupam od svojih tradicionalnih shvatanja i verujem da tako treba da vaspitavamo i unuke kako bi sutra bili dobri ljudi- ističe Jovanović.


RODITELjI SE NADOPUNjUJU
Dokazano je da deca koja odrastaju u prisusutvu i uz pažnju očeva imaju brži emotivni razvoj, naprednija su u školi i imaju bolju komunikaciju sa okolinom.

- Ravnoteža između vaspitanja majke i oca je bitna za pravilan razvoj dece u svakom smislu. Ukoliko se desi da otac u detinjstvu i razvoju deteta bude emotivno nedostupan, a fizički prisutan može se stvoriti problem nedostatka bliskosti i poverenja, koji je jako teško ispraviti. Treba naći način da se pronađe vreme za „bavljenje“ decom bez obzira na savremeni način života, obezbeđivanja egzistencijalnih potreba i stalnim imperativom posedovanja materijalnih dobara, što se opravdava stvaranjem boljih uslova za razvoj dece. U zdravim porodičnim odnosima roditelji se nadopunjuju i dogovaraju o načinu vaspitanja. Treba naglasiti da su emocije očeva iste kao emocije majki prema detetu, samo što ih neki očevi ispoljavaju na drugačiji način. Ljubav i pažnja koju očevi pružaju detetu oblikuju dete u zdravu i srećnu osobu koja kroz igru i razgovor sa njima, grade samopouzdanje i osećaj sigurnosti u životu.
(Ljubica Žuržinović, sociolog CSR Šabac)

Foto: Pixabay


Očevi bi trebalo da budu svakodnevno uključeni u odrastanje svoje dece. Postoje različite životne
situacije koje odvoje decu od roditelja, ali i za njih postoji rešenje


KADA OTAC NIJE PRISUTAN
Očevi bi trebalo da budu svakodnevno uključeni u odrastanje svoje dece. Postoje različite životne situacije koje odvoje decu od roditelja, ali i za njih postoji rešenje.

- Sve češće se dešava da očevi odu u inostranstvo da rade. Konkretno, tu imamo pozitivnu ulogu savremenih tehnologija, koje omogućavaju da otac, iako fizički nije tu može da bude aktivno uključen u odrastanje i vaspitanje dece. Kod porodica gde su roditelji razvedeni bitno je da majka može da razdvoji partnerki odnos od roditeljskog. Deca, koja uglavnom ostaju sa majkom, nekada budu u konfliktu lojalnosti i izbegavaju kontakt sa ocem da ne povrede majku. Tamo gde dete zbog smrti izgubi oca, uglavnom mu ostaje urezana pozitivna slika o njemu, kao i priče ostatka porodice i na tome formira svoje odrastanje,.“
(Dečji psihijatar dr Ivana Pantelić)

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa