29. maj 2023.29. maj 2023.
Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Uživanje u mirisu i ukusu omiljenog napitka

Da li pijete samo dobru kafu?

Da li jutro započinjete šoljicom omiljene kafe? Ne možete da zamislite dan bez doze kofeina? Imate omiljeno mesto u gradu, gde uživate u ukusu i mirisu ovog magičnog napitka. Niste usamljeni. Srbi vole kafu, no sudeći prema istraživanjima i anketama nisu vrsni poznavaoci iste.

Znalci se slažu da se vremena menjaju, te da domaća (turska) polako dobija konkurenciju pod uticajem trendova i novog pristupa ugostitelja. A sve je počelo u 16. veku. Tradicija ispijanja kafe u Srbiji datira iz perioda Osmanskog carstva, te i naziv kafana označava mesto gde se ispija napitak napravljen od zrna mlevene, pečene kafe.

Kafana više nema isto značenje i namenu, kao ni kafići, ali sve popularnije su kafeterije, objekti specijalizovani za napitke od kafe. Bilo da je reč o prestonici, većim gradovima, ili manjim poput Šapca, potreba za dobrom kafom je uvek prisutna.

Put “od zrna do šoljice” zasniva se na rigoroznoj selekciji i kategorizaciji zrna, specijalnom prženju i služenju. Ove kafe odlikuju bogate arome i jedinstven ukus, kaže naš sagovornik


Omiljeni napitak
O kvalitetu kafe, ritualima ispijanja i navikama Šapčana govori Ljupče Stanković, vlasnik lokalne kafeterije.

-U Srbiji najviše se konzumira domaća kafa. Ritual ispijanja najviše se praktikuje u seoskim područjima, kada se porodica okuplja. Potom slede kafići u gradovima i sve popularnije kafeterije - kaže Ljupče i naglašava da uz standardnu domaću kafu Srbi konzumiraju espreso.

-Više pržene kafe, gorčeg ukusa su preuzete od Italijana. No, kultura ispijanja je potpuna drugačija od njihove. U Srbiji poziv na kafu znači druženje sa prijateljima i konzumaciju kafe u dužem vremenskom periodu, a kod Italijana je to kratka pauza.

Foto: Pixabay


Napominje da je u Srbiji bila najviše zastupljena komercijalna kafa kada je reč o espresu.

-One i dan danas postoje. Koriste se i u drugim zemljama Evrope, ali istraživanjem o kafi ugostitelji sve više pažnje posvećuju kvalitetu sirovine. Specialty coffee najčešće se koriste u kafeterijama. To znači da se vodi računa o svim segmentima kafe, od gajenja, obrade, prženja do posluživanja.

Put od zrna do šoljice
Put “od zrna do šoljice” zasniva se na rigoroznoj selekciji i kategorizaciji zrna, specijalnom prženju i služenju. Ove kafe odlikuju bogate arome i jedinstven ukus, kaže naš sagovornik.

-Kompletan lanac može da se isprati kod specijalitetnih kafa. Moram da napomenem da to nije moguće kod komercijalnih. Tehnologija i proces proizvodnje kod masovne je upitna, te se zbog toga uživaoci u kafi sve češće opredeljuju za „specialty coffee“.

Priprema kafe postala je prava umetnost i umeće. Pored kvaliteta sirovine, opreme znanje, i veština bariste igra važnu ulogu. Ristretto, espresso, lungo poznati su italijanski napici. Razlika je u odnosu kafe i vode


Uživanje u kafi kao napitku često povezujemo sa hedonizmom, osećajem zadovoljstva, ispunjenosti i sreće. Mnogi uživaju kroz male rituale pripreme, a potom i ispijanja ovog napitka. Miris sveže, tek samlevene kafe, šolja napitka ujutru, ili uživanje tokom druženja s prijateljima mogu pružiti zadovoljstvo i trenutke opuštanja. A koliko poznajemo sastav svog omiljenog napitka je upitno. Ljupče navodi da se ispijanjem kvalitetnih vrsta kafa čula „izvežbaju“.

-Kvalitetna kafa ima drugačiji ukus, te često prva šoljica ostavlja utisak kiselog napitka. Naravno, ukus zavisi od područja, načina uzgoja i vrste. Svaka kafa poseduje određene arome kao što je ukus voća, karamele, tamne čokolade. Poznavaoci primete nijanse, ali oni koji se prvi put susretnu sa ovim kafama nemaju to iskustvo. Moram da priznam da se kod nas ranije nije cenio taj „kiseo“ ukus koji je odlika Arabike.

Foto: Pixabay


Robusta ili Arabika
Kada je reč o vrstama zrna kafe, postoji nekoliko sorti koje su posebno popularne. Pomenuta Arabika i Robusta su dve najčešće vrste zrna kafe koje se koriste u pripremi napitka. Arabika je poznata po kvalitetu i bogatijem ukusu, dok Robusta ima jači i gorči ukus. U Srbiji se često koristi mešavina ove dve vrste zrna kako bi se postigao balans između ukusa i snage kafe. Naravno, ekonomska računica igra bitnu ulogu u proizvodnji industrijske kafe.

-Za one koji prvi put dolaze u naš objekat i do tada su pili samo komercijalnu kafu preproručujemo naš blend (mešavina kafa iz Brazila), a potom Kolmbiju i Etiopiju koje su voćnih i citrusnih nota. Preporuka je da se kafa pije bez šećera i mleka kako bi osetili ukus.

Priprema kafe postala je prava umetnost i umeće. Pored kvaliteta sirovine, opreme znanje, i veština bariste igra važnu ulogu. Ristretto, espresso, lungo poznati su italijanski napici. Razlika je u odnosu kafe i vode.

-Kod ristretta odnos kafe i vode je 1:1, što znači da npr. 10 grama kafe daje 10 mililitara napitk. Kod espressa je odnos 1:2, a Lungo je odnos 1:3. Ono što savetujemo je da se napitak pije dok je topao, jer s vremenom gubi svoja svojstva, menja ukus. Ovo može da se primeni i na domaću kafu pripremljenu kod kuće. Preporučujemo da se voda zagreje do pred ključanje i da se pre vrenja u nju doda kafa, zatim meša, vrati na ringlu. Kada počne da ključa ponovo se meša, vraća na ringlu i ne dozvoljavamo da izvri. Takva kafa je aromatičnija, boljeg ukusa.

U Srbiji najviše se konzumira domaća kafa. Ritual ispijanja najviše se praktikuje u seoskim područjima, kada se porodica okuplja. Potom slede kafići u gradovima i sve popularnije kafeterije -
kaže Ljupče i naglašava da uz standardnu domaću kafu Srbi konzumiraju espreso


Filtrirana kafa sve popularnija
Sve popularnije kafe su one koje se dobijaju filtriranjem. Proteklih godina često su tražene na Zapadu, ali i na Istoku gde se čaj tradicionalno konzumira.

-One imaju više kofeina, a manje ulja. Najbolji opis je da su čajaste. Aroma zrna dolazi do izražaja, jer su manje pržena. U Japanu i Rusiji posebno uživaju u filter kafama. Polako ovaj trend stiže i kod nas.

Važno je napomenuti da uživanje u kafi treba da bude umereno, s obzirom na sadržaj kofeina koji može imati stimulativne efekte na organizam. Prekomerno konzumiranje može dovesti do neželjenih efekata poput nervoze, nesanice ili ubrzanog srčanog ritma.

-Važno slušati svoje telo i prilagoditi unos kafe sopstvenim potrebama i toleranciji organizma.
Sve u svemu, kafa u Srbiji igra važnu ulogu u svakodnevnom životu pojedinca, društva, spajajući ljude kroz jedinstven ukus i aromu ovog omiljenog napitka. Donosi radost, uživanje, utehu.

Specialty coffee, industrijska, domaća, sa mlekom, bez šećera, sa šećerom, filtrirana, hladna, topla, vrela, ili samo dobra, na vama je da odaberete po svom ukusu.

I javite, kakvu kafu i sa kim pijete.
M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa