7. jun 2023.7. jun 2023.
(Foto: Canva)

(Foto: Canva)

Za decu, mame i tate, ali i nas (ne)obična bića: Neki vilenjaci iz Bare

Poslednji majski dan. Užurbano se vraćam sa posla sa dva telefona, laptopom u rukama i razmišljam kako mi je dosta svega. U mislima roj, noge same znaju put, glava je na off modu. Kao u magli koračam dobro poznatom prečicom. Iz misli me trgao zvuk: „Ja sam koren, ja sam grana. Samo mi se čini da sam sama. Iza mene stoji moja mama...“

Podižem pogled i iznenađeno vidim šest devojčica i dečaka kako razdragano pevaju pesmu „Mama“ Zemlje gruva. Stihove prati uvežbana koreografija i iskren osmeh. Iznenađena, oduševljena ne znam da li da zastanem, ili kao nezainteresovano produžim svojim putem kako im ne bih prekinula igru.
Primetili su me i zastali sa pevanjem. I tu je čuveni moblini telefon bio spas. Pravila sam se da ništa nisam videla, da mi je stigla poruka i da baš baš žurim. Nastavili su sa pesmom i istom radošću.

Moram da priznam mi je tih nekoliko minuta bio najlepši deo dana. Sreća, nada i vera u drugačije. Neko mi je rekao da su oni retki, da se retko viđaju, kao vilenjaci. E, pa dragi moji vilenjaci, iz Bere, hvala za osmeh.

Znam da će neki reći: „Pa šta. Deca pevaju“. Da, deca pevaju. Kada ste poslednji put videli decu koja se igraju, pevaju i iskreno raduju, bez mobilnih telefona? Ne, ne mislim da su današnja deca „vezana“ za ekrane više od nas. Znamo vrlo dobro koliko svako od nas dnevno provede minuta/sati na društvenim mrežama, poroveravajući mejlove, odgovarajući na različite poruke, pozive. Da, nekima od nas je to posao. A kada ne radimo? Ne zavraravajmo se. Nismo baš najbolji primeri deci i omladini. A to govori neko ko je pre nekoliko godina bio u kategoriji mladih. Koliko ste lajkovali, podelili, pročitali tekstova i objava o izuzetnim mladima? A koliko ste komentara ostavili na vest iz crne hronike o „divljoj, nevaspitanoj omladini“? Gde je tu naša, vaša uloga?

Svaki put kada pomislite, ili izgovorite kako današnja deca nisu dobra, vaspitana i kakva je omladina, setite se da negde postoje vilenjaci koji ruše sve te predrasude, samo se o njima retko govori i nisu vidljivi. Možda zato što su tako vredni, zbog toga se i kriju, kako ne bi drugi pokvarili njihovu magiju.

Bravo za sva magična bića koja opstaju u vremenu ludila.
A vi, dragi roditelji, bake, deke, tetke, ujaci, stirčevi, kumovi, prijatelji, komšije, koja je vaša super moć i kome ste danas bili podrška, oslonac, vetar u leđa i inspiracija?


Mama- Zemlja gruva


Presiram kao moja mama
Ona presira kao njena mama
To je presija od milion godina
A moja ćerka radi isto što i ja
Zaboravljam kao moj tata
Spavam dugo kao moj tata
I taj san traje milion godina
A moja ćerka radi isto što i ja...
Ja sam koren, ja sam grana
Samo mi se čini da sam sama
Iza mene stoji moja mama
Iza moje mame njena mama...

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa