Инфо

7. јун 2023.7. јун 2023.
(Фото: Canva)

(Фото: Canva)

За децу, маме и тате, али и нас (не)обична бића: Неки вилењаци из Баре

Последњи мајски дан. Ужурбано се враћам са посла са два телефона, лаптопом у рукама и размишљам како ми је доста свега. У мислима рој, ноге саме знају пут, глава је на офф моду. Као у магли корачам добро познатом пречицом. Из мисли ме тргао звук: „Ја сам корен, ја сам грана. Само ми се чини да сам сама. Иза мене стоји моја мама...“

Подижем поглед и изненађено видим шест девојчица и дечака како раздрагано певају песму „Мама“ Земље грува. Стихове прати увежбана кореографија и искрен осмех. Изненађена, одушевљена не знам да ли да застанем, или као незаинтересовано продужим својим путем како им не бих прекинула игру.
Приметили су ме и застали са певањем. И ту је чувени моблини телефон био спас. Правила сам се да ништа нисам видела, да ми је стигла порука и да баш баш журим. Наставили су са песмом и истом радошћу.

Морам да признам ми је тих неколико минута био најлепши део дана. Срећа, нада и вера у другачије. Неко ми је рекао да су они ретки, да се ретко виђају, као вилењаци. Е, па драги моји вилењаци, из Бере, хвала за осмех.

Знам да ће неки рећи: „Па шта. Деца певају“. Да, деца певају. Када сте последњи пут видели децу која се играју, певају и искрено радују, без мобилних телефона? Не, не мислим да су данашња деца „везана“ за екране више од нас. Знамо врло добро колико свако од нас дневно проведе минута/сати на друштвеним мрежама, пороверавајући мејлове, одговарајући на различите поруке, позиве. Да, некима од нас је то посао. А када не радимо? Не завраравајмо се. Нисмо баш најбољи примери деци и омладини. А то говори неко ко је пре неколико година био у категорији младих. Колико сте лајковали, поделили, прочитали текстова и објава о изузетним младима? А колико сте коментара оставили на вест из црне хрoнике о „дивљој, неваспитаној омладини“? Где је ту наша, ваша улога?

Сваки пут када помислите, или изговорите како данашња деца нису добра, васпитана и каква је омладина, сетите се да негде постоје вилењаци који руше све те предрасуде, само се о њима ретко говори и нису видљиви. Можда зато што су тако вредни, због тога се и крију, како не би други покварили њихову магију.

Браво за сва магична бића која опстају у времену лудила.
А ви, драги родитељи, баке, деке, тетке, ујаци, стирчеви, кумови, пријатељи, комшије, која је ваша супер моћ и коме сте данас били подршка, ослонац, ветар у леђа и инспирација?


Мама- Земља грува


Пресирам као моја мама
Она пресира као њена мама
То је пресија од милион година
А моја ћерка ради исто што и ја
Заборављам као мој тата
Спавам дуго као мој тата
И тај сан траје милион година
А моја ћерка ради исто што и ја...
Ја сам корен, ја сам грана
Само ми се чини да сам сама
Иза мене стоји моја мама
Иза моје маме њена мама...

М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa