8. jun 2023.8. jun 2023.
Monografija „Bilo jednom u Merilendu“ predstavljena u Ambasadi Srbije u SAD (Foto: Privatna arhiva)

Monografija „Bilo jednom u Merilendu“ predstavljena u Ambasadi Srbije u SAD (Foto: Privatna arhiva)

Monografija „Bilo jednom u Merilendu“ predstavljena u Ambasadi Srbije u SAD

Šapčanka Biljana Regan, koja od 2012. godine u Americi promoviše našu kulturnu baštinu, predstavila je u sredu u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu ilustrovanu monografiju „Bilo jednom u Merilendu“ autora, novinara i publiciste Ivana Kalauzovića.

Na poetskoj večeri njene prijateljice i saradnice Dragane Argirović Biljana je iskoristila priliku da predstavi vrednu knjigu. Godine posvećenosti očuvanju naše tradicije i korena vlasnice više od stotinu autentičnih narodnih kostima, nakita i drugih starina iz 19. i 20. veka sa prostora bivše Jugoslavije sabrane su među koricama.
Monografija (Foto: Privatna arhiva)

Monografija je nastala u čast deset godina postojanja „folklorne riznice balkanske baštinarke Biljane“, kako je Kalauzović naziva, i „događaja koje ja sa svojim saradnicima priredila ili uveličala od 2012. do 2022. godine“.

Kako je zapisao, bogata folklorna zbirka narodne nošnje i drugih starina sa Balkana Šapčanke koja živi i radi u Silver Springu, rubnom gradu u državi Merilend, tek nekoliko kilometara severno od centra Vašingtona, vremenom je prerasla u muzej srpske i balkanske kulture i umetnosti na tlu Amerike.

„Ovo delo je svedočanstvo njenog životnog puta i korena na kojima su izgrađeni temelji posvećenog baštinarstva, ali i autentičnih predmeta iz kolekcije i njihovoj ulozi na raznim priredbama. Pomoću njega se može otkriti šta povezuje Mačvu i američke starosedeoce i da li je moguće oživeti Šumadiju usred Merilenda. Tu su i teorijske klasifikacije i hronološki pregled organizovanih događaja, a čitaocima je na raspolaganju i više desetina fotografija. Korice knjige i naslovne strane poglavlja su, po ideji autora, dizajnirane u duhu pirotskog ćilima“, objašnjava Kalauzović.


Recenzentkinja Milanka Berberović, profesorka emerita Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, naglasila je: „Ova monografija zrači radošću i toplinom i u isto vreme govori o dva izuzetna stvaraoca: piscu koji je Biljanin naum i pregalaštvo pitkim i razumljivim stilom u reči pretočio i Biljaninoj nezaustavljivoj energiji i umeću da čini najviše što može i bar delić bogate kulture i duha svog kraja približi i pokaže drugima da bi bolje upoznali, razumeli i cenili našu zemlju i sve nas“.

Monografiju „Bilo jednom u Merilendu“ objavila je izdavačka kuća „Impressions”.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa