14. jun 2023.14. jun 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

U Medicinskoj školi u Šapcu danas otvoren Mejkers lab

U Medicinskoj školi „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu, danas je otvoren Mejkers lab, inovativnni i multidisciplinarni prostor za učenike i nastavnike. Ova škola sa tradicijom dugom 77 godina i dokazanim učeničkim postignućima, prva je u gradu koja je učešćem na konkursu Grupe za obrazovanje dobila mogućnost za opremanje modernog prostora.

Glas Podrinja

Biljana Đuknić, direktorka Medicinske škole, zahvalila je Gradskoj upravi na svesrdnoj podršci u dobijanju ovog projekata, Nordeus fondaciji, Centru za promociju nauke, Inicijativi „Digitalna Srbija“ i Organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji.
- Zainteresovanost, motivacija i kreativnost naših učenika biće vođeni kvalitetnim timom tri doktora nauka, profesora preduzetništva, fizike i hemije, kao i profesorima matematike i hemije u našoj školi. Zajedno će zasigurno izbrisati granice između formalnog i neformalnog učenja i razviti želju kod učenika da izađu izvan nastavnih programa svojih predmeta, rekla je direktorka Đuknić.
Biljana Đuknić, direktorka Medicinske škole/Glas Podrinja

Prema rečima Ane Marinković, načelnice za društvene delatnosti, Grad Šabac ima razvijenu obrazovnu infrastrukturu, koja se ogleda u 26 obrazovnih institucija, razvijenu mrežu ustanova u oblasti kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, u kojima delatnost obavlja veliki broj privredniih subjekata.
- Multisektorska i multiresorna saradnja veoma je razvijena u našoj lokalnoj samoupravi. Logično je da je ovo prva škola na ovom području kojoj je odobren projekat za opremanje Mejkers lab prostora u kojoj će saradnja biti još bogatija, a proces učenja obogaćen inovativnom komponentom, istakla je Marinković.
Ana Marinković/Glas Podrinja

Projekat Mejkers laboratorija započet je prošle godine, kada je Grupa za obrazovanje započela pokretanje laboratorije u kojoj bi učenici imali priliku da na drugačiji način rade školske projekte i vannastavne aktivnosti.
- Shvatili smo da je obrazovanje isuviše važno i zato smo se udružili da bismo olakšali i pomogli, uneli inovativne metode u samu nastavu, naglasila je Danijela Vučićević, rukovodilac Sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke.
"Smatram da će Mejkers lab učionice mnogo doprineti našem obrazovanju kako zbog dodatne opreme vezane za fiziku i hemiju, koji će unaprediti i proširiti znanje iz ovih oblasti, tako i zbog inovativnijeg i drugačijeg učenja od onog na koji smo navikli. Takođe, to će zainteresovati učenike za prirodne nauke jer će svoje znanje moći i praktično da primene.
Učenica Anđela Ruvidić/Glas Podrinja
"

Miloš Đuričanin iz Nordeus fondacije/Glas Podrinja

Prema rečima Miloša Đuričanina iz Nordeus fondacije, ovo je osmi Mejkers lab u Srbiji, a u planu je da ih do kraja godine bude petnaest.
- Grupa za obrazovanje osnovana je sa ciljem da podrži mlade i njihovo obrazovanje u školama. Namera nam je da budemo podrška nastavnicima, da ne stojimo sa strane i budemo posmatrači, nego da se aktivno uključimo u ono što nam se čini da je najbitnije za budućnost države i održivosti našeg društva. Organizacije koje su deo ovog poduhvata uključile su 15 škola, kao i nebrojeni broj partnera. Učeničke kompanije koje rade u ovakvim prostorima u svakoj školi u kojoj postoji Mejkers lab imaju na raspologanju bazu od sto mentora iz privrede, koji se uključuju sa žarom i željom da prenesu mladima duh preduzetništva i poslovnog sveta, poručio je Đuričanin.
Darko Radičanin[, izvršni direktor Organizacije dostignuća mladih u Srbiji/Glas Podrinja

Darko Radičanin, izvršni direktor Organizacije dostignuća mladih u Srbiji rekao je da je grupa za obrazovanje donela preduzetničko obrazovanje.
- Već 18 godina u Srbiji radimo kao organizacija koja promoviše i investira u preduzetničko obrazovanje. Imamo već sto hiljada mladih ljudi koji su danas odrasli ljudi. Mejkers lab treba da postane upravo to mesto koje će da integriše zanimanje učenika za istraživanje za nauku, tehnologiju i tehniku, a potom, uz pomoć alata preduzetničkog obrazovanja, kreiranje ideja od kojih će napraviti realan biznis, naglasio je Radičanin.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa