18. jun 2023.18. jun 2023.
Foto: privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Nikola treći iz mehanike

Govoreći o utiscima ovaj srednjoškolac je istakao da je zadovoljan rezultatom jer je na takmičenje otišao bolestan, ali je ipak smogao snage da da sve od sebe, da ne odustane, već da na najbolji način promoviše svoje znanje, stručnost mentora i kvalitet nastave u svojoj školi
Na nedavno održanom republičkom takmičenju iz mehanike Nikola Kojadinović, učenik drugog razreda smera mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, osvojio je treće mesto.

Govoreći o utiscima ovaj srednjoškolac je istakao da je zadovoljan rezultatom jer je na takmičenje otišao bolestan, ali je ipak smogao snage da da sve od sebe, da ne odustane, već da na najbolji način promoviše svoje znanje, stručnost mentora i kvalitet nastave u svojoj školi.

–Na kraju treće mesto, zadovoljan sam. Možda je to u konačnom plasmanu moglo biti i bolje, ali i ovo je odličan rezultat. Od tri zadatka za moj kriterijum dva su bila laka, ali je jedan bio prilično težak i on mi je zadavao najviše muke. Pravio mi je problem. Ali, generalno, kad se sve sagleda, očekivao sam teže zadatke- kaže Nikola koji je od maksimalnih 150 bodova imao 148,5 i dodaje da je konkurencija bila izuzetno jaka, čemu svedoči i broj bodova koji su takmičari osvojili.

–Opet se region Zapadne Srbije iz kojeg i mi dolazimo, izdvojio. Od prva tri mesta, dva su pripala upravo takmičarima iz ovog dela zemlje. Prvo i šesto mesto, čini mi se da je delilo samo tri boda, što je zaista fascinantno- smatra ovaj srednjoškolac.

O saradnji sa svojim profesorom mentorom Draganom Mihajlovićem ima samo reči hvale i ističe da mu je drago što je osvojio republičku bronzu jer je to odličan poklon za profesora koji uskoro završava svoju profesorsku karijeru i odlazi u penziju.

Sa druge strane, profesor Mihajlović, govoreći o svom učeniku, nije štedeo komplimente, stavljajući u prvi plan njegovu nadarenost i posvećenost.

–On je toliko zahvalan za saradnju, neverovatno je zainteresovan za rad. Radim 37 godina u školi ali nisam sreo takvog učenika još kao što je Nikola. On me je, najpre oduševio što se tiče matematike. Mehanika, odnosno statika, dosta traži matematiku. Ko sa njom slabo stoji, ne može da radi zadatke iz ove oblasti. To je bila njegova prednost. Kada se pojave matematički problemi, on to bez prevelikog napora rešava. Ima odličnu podlogu iz matematike- priča profesor.

On je podsetio da je Nikola još u prvom razredu učestvovao na regionalnom takmičenju gde je osvojio 4.mesto, a potom na republičkom 7, te da ga je tada od treće pozicije delilo samo šest bodova.

–I prošle godine je konkurencija, baš kao i ove, bila jaka i do prvih sedam mesta na tabeli šest je bilo takmičara iz Zapadne Srbije. I ove godine su se dva učenika iz ovog dela našla na pobedničkom postolju, zauzevši prvo i treće mesto. Nikola je do ovogodišnjeg republičkog takmičenja došao nakon osvajanja maksimalnog broja bodova, dakle 150, na upravo ovom regionalnom takmičenju- objasnio je profesor Mihajlović.

Priprema za takmičenje iz mehanike, tj.statike, traje kontinuirano, u toku školske godine. Nemoguće je, kako kaže profesor, biti spreman za učešće, nakon mesec ili dva.

–Imali smo zadatke sa interneta, koristili one koji su bili na prethodnim takmičenjima, koristili raznu literaturu. Proradili smo sigurno samo u prvoj godini 500 zadataka. U međuvremenu je taj rad intenziviran i dodatno smo radili, vežbali, on je i sam radio, pa se konsultovao...Za ovu oblast potreban je jedan kontinuitet u radu i ozbiljan pristup. Mnogo smo uložili rada i truda. Sam je kući rešavao po mom sugerisanju neke od najtežih zadataka koje gotovo niko ne može da uradi. On ih je rešavao. Izuzetan je kapacitet, vredan, marljiv i sve se to spojilo. Mogao je da bude i prvi, ali i ovo je izuzetan rezultat- zaključio je profesor Dragan Mihajlović koji se uskoro oprašta od katedre.
Ovogodišnja bronzana medalja na državnom takmičenju jedan je od najlepših načina da sa ponosom završi svoj radni vek i ode u zasluženu penziju.
V. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa