19. jun 2023.19. jun 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

4. Internacionalni teatarski festival „INTEF“

4. Internacionalni teatarski festival „INTEF“ biće održan od 14. do 20. avgusta na Mišaru. Selektor ovogodišnjeg festivala je dramski umetnik Đorđe Marković, a kako ističe odabir predstava, kao i sam naziv je višeznačan i donekle provokativan.

-Pakt ili alijanska koja okuplja pozorišne umetnike, trebalo bi da se neprestano uvećava, da širi prostor svog delovanja, da smelo maršira daskama, ili bili kojim drugim podlogama koje glumci u daske pretvaraju. Koliko god je saveznici, ili mentori napuštali mora da traži nove prostore za eho svog smeha, ili krika – ističe ovogodišnji selektor Festivala i dodaje da se prilikom odabira naziva selekcije poigrao sa rečima, pojmovima.
-Teatar pakt podseća na Tetra Pak. Ako ambalaža treba da obezbedi trajnost prehrambenim proizvodima, onda Teatar pakt treba da bude početna stanica za trajanje i očuvanje duhovne hrane, glumačkih i rediteljskih kreacija.

Festival je podržan od strane Turističke organizacije grada Šapca i grada Šapca, te se nadaju da će postati tradicija i mesto okupljanja mladih ljudi.

-Po selekciji i geografskoj odrednici učesnika možemo da vidimo da se vidljivost i uticaj INTEF-a širi. Mišra polako izrasta u epicentar pozorišnog stvaralaštva, posebno kada je o mladima reč. Njima je Festival stepenica i podsticaj da se profesionalno bave nekom od grana umetnosti, ili afiramcaija za druge projekte. Rekonostrukcijom objekta Doma kulture na Mišaru obezbeđeni su tehnički uslovi za Festival, ali i druge aktivnosti, kako bi Mišar postao stecište mladih i kreativnih ljudi – naveo je direktor TOŠ-a Dušan Simić.

Uz predstave u studentskoj i omladinskoj selekciji posetioci 4. INTEFA imaće priliku da vide izložbu o Živojinu Pavloviću, a planirana je i tribina posvećena crnom talasu jugoslovenskog filma.

-Verujem da smo proteklih godina opravdali slogan „INTEF je ono što nas spaja“, jer imamo goste i prijatelje koje poznajemo. Trupe iz Niša, Kragujevca, Mostara. Verujemo da je ovo dobar način povezivanja dramskih umetnosti. Ovogodišnji prateći program posvećen je Živojinu Žiki Pavloviću, povodom 90 godina od njegovog rođenja- rekla je u ime INTEF-a Olivera Guconić.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa